Svatý Martin přijíždí na bílém koni. Tuto pranostiku, respektive sněhovou nadílku si podle nejnovějšího průzkumu[1] maloobchodního řetězce Albert vybaví ve spojení s 11. listopadem 65 % Čechů. Třetina Čechů si v období kolem tohoto svátku přiťukává prvním vínem, jež podle známého světce a dne, kdy se tradičně poprvé ochutnává, získalo přívlastek svatomartinské.

Nejvíc se víno ochutnává v Praze

Přestože jsou s vínem typicky spojováni především Moravané, v aktuálním průzkumu je předběhli Pražané - 35 % z nich slaví svátek svatého Martina právě ochutnáváním mladého vína, naopak na Moravě je to jen necelých 30 % lidí.

„Svatomartinská vína symbolicky otevírají nový ročník a mezi zákazníky se těší velké a stále stoupající oblibě. V obchodech Albert jsme pro ně letos připravili rozmanitou škálu vín od sedmi předních českých vinařství. V našich prodejnách budou svatomartinská vína zastoupena jak v široké odrůdové nabídce, tak v různých cenových relacích od 59,90 korun za lahev, takže si vybere opravdu každý, kdo chce první letošní víno ochutnat,“ říká Barbora Vanko, mluvčí obchodního řetězce Albert. „Ti, kteří chtějí pro své blízké k novému vínu připravit i hostinu, najdou v období kolem svátku svatého Martina v obchodech Albert také tradiční drůbež - husu, případně kachnu,“ doplňuje.

Z aktuálního průzkumu vyplynulo, že právě svatomartinskou husu si buď doma, nebo v restauraci dopřeje 35 % respondentů.

Bílé, červené i růžové

Svatomartinská vína poznáte podle společného označení – loga svatého Martina na bílém koni. Takové víno podléhá specifickým kritériím, která každoročně schvaluje odborná komise. Víno musí mít také společné záklopky či šroubované uzávěry se značkou "Svatomartinské".

„O nabídce vín z našich obchodů se lidé dozvědí z letáků a také přímo v prodejnách, kde budou ve spolupráci s Vinařským fondem připraveny informační materiály. V pátek 11. listopadu se mohou zákazníci ve vybraných obchodech těšit také na ochutnávky,“ upřesňuje Barbora Vanko.

Svatomartinská vína v  Albertu

• Moravian Collection - exkluzivně pro obchody AlbertSvatomartinské víno
  • Habánské sklepy
  • Château Valtice
  • Réva Rakvice
  • Vinařství Ludwig
  • Víno Mikulov
  • Vinný sklep Sovín
  • Zámecké vinařství Bzenec

Svatomartinské víno se vyrábí z raných odrůd hroznů a zraje několik měsíců. Vyniká svěží, ovocnou chutí. U bílých vín se jedná o odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský. Mezi červenými víny je možno vybírat z odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké víno. Existují také svatomartinská růžová vína, a to z odrůd Modrý Portugal, Zweigeltrebe nebo Svatovavřinecké.

[1] Průzkum Instant Research společnosti Ipsos pro značku Albert se uskutečnil v říjnu 2016 a zúčastnilo se ho 525 respondentů.