lampion strašidloVyřezaná dýně zahání zlé duchy

Anglosaský lidový svátek Halloween má svůj původ v Irsku a jeho tradice sahá až do dávných předkřesťanských dob, kdy byl chápán jako předvečer keltského nového roku a začátek zimního období. V tento den keltští kněží zhasínali všechny ohně ve vesnici a připravovali obřad, při kterém rozmlouvali s mrtvými.

Tradice vydlabávaných dýní má kořeny také v Irsku, kde lidé vyřezávali do vydlabané řepy či brambor strašidelné obličeje. Ty pak kladli na okenní římsy, aby své domovy ochránili před duchy. V Americe byla řepa později zaměněna za dýni a stala se hlavním symbolem Halloweenu.

Jak vybrat správnou dýnibio hokkaidomexická dýně

V našich prodejnách najdou zákazníci dýně po celý rok, v období podzimu pak nabídku rozšiřujeme o dýni muškátovou, hokkaido, máslovou, špagetovou a mexickou. Poslední zmiňovaná odrůda je vhodná právě na vydlabávání halloweenských lucerniček,“ říká Dagmar Krausová, tisková mluvčí obchodního řetězce Albert.

Kromě typické halloweenské výzdoby můžete dýně využít také v kuchyni. Obsahují totiž celou řadu vitamínů a minerálů, které se v podzimním počasí budou hodit pro posílení imunity. Nejuniverzálnější využití v kuchyni má muškátová dýně a odrůda hokkaido. Oba typy se hodí pro přípravu polévek, sladkých i slaných receptů. Mají jemně nasládlou oříškovou chuť připomínající jedlé kaštany. Dýni hokkaido v bio kvalitě nabízí obchodní řetězec Albert jako novinku pod svou vlastní značkou dort halloweenAlbert Bio. Za vyzkoušení rozhodně stojí i podlouhlá špagetová dýně. Ta se po tepelné úpravě rozdělí na vlákna podobná špagetám. Stačí ji rozpůlenou upéct v troubě položenou řezem dolů a pak použít jako přílohu k omáčkám nebo do polévky místo nudlí.

Kromě širokého výběru dýní zařazujeme do prodeje stejně jako minulý rok také nepotravinový sortiment s halloweenskou tématikou, např. keramické dýně, lampiony, okenní fólie, strašidelné masky, dekorační zápichy i závěsy. Letošní novinkou je dort ve tvaru dýně, který je k dostání v limitované edici pouze v našich prodejnách. Zákazníci ho najdou v oddělení pečiva,“ dodává Dagmar Krausová.

Stylová podzimní dekorace

Vydlabanou dýni můžete přeměnit na lucernu se strašidelným obličejem nebo jinými motivy a vytvořit tak podobně magickou atmosféru, jakou zažívali dávní Keltové. Na výrobu dýňové lucerny budete potřebovat:

  • středně velkou dýni, nejvhodnějším typem je dýně mexická
  • nůž
  • kuchyňská lžíce
  • čajová svíčka
  • vykrajovací formičky na cukroví

Dýni postavte na podložku tak, aby stopka směřovala směrem vzhůru. Obličej, který chceme vydlabat, je nejlepší si předem na dýni vyznačit, třeba fixem. Nezapomeňte si naznačit víko, otvorem po něm pak vydlabeme vnitřek dýně. Ve víku je nutné udělat otvor, aby svíčka mohla hořet. Víko odřízneme a opatrně sejmeme z dýně. Lžící vydlabeme dužinu z dýně i z víka. Nyní vytvarujeme obličej. Místo nože pro pravidelný tvar očí použijeme třeba formičky na cukroví. Těmi vymáčkneme oči, nos i zuby. Do hotové dýně vložíme svíčku – nejlépe v kalíšku. Přiklopíme víko a pak si jen stačí vychutnat halloweenskou atmosféru.