Kapr, jeden ze symbolů českých Vánockapr

Zatímco jinde ve světě si Vánoce lidé spojují například s krocanem či pečeným vepřovým, u nás převažuje na štědrovečerním talíři kapr. To potvrzuje také Jan Koubek ze společnosti Fish Market, která již několik let dodává kapry vylovené v českých rybnících do obchodního řetězce Albert. „Kapr je bezesporu symbolem vánoční kuchyně. Nechceme tak ponechat nic náhodě a již koncem září začínáme s výlovy, aby byla nabídka kapřího masa bohatá a vyhověla potřebám zákazníků. Specifické jsou především požadavky na velikost kapra, které se velmi různí vzhledem k počtu členů v jednotlivých domácnostech,“ říká Jan Koubek.

V obchodním řetězci Albert je třeboňský kapr od dodavatele Fish Market k dostání po celý rok, před vánočními svátky ale nabídku výrazně rozšiřuje. „Ve vybraných obchodech jsou umístěny nádrže s vodou. Zde si může zákazník koupit i živého kapra. Dále nabízíme ledovaného kapra celého i porcovaného, na přípravu polévky je zájem o hlavy nebo vnitřnosti,“ říká Simona Fáberová z obchodního řetězce Albert, která má sortiment ryb na starosti. Prodej živých kaprů bude také realizován před cca stovkou obchodů Albert po celé České republice a to v týdnu před Vánocemi.

Ryba není jen kapr

Přestože jsou mnozí Češi ve volbě štědrovečerního pokrmu konzervativní, stoupá v posledních letech popularita i jiných druhů ryb. „Zejména ti zákazníci, kteří nejedí kapra, preferují lososa. Ve vánočním čase jsou zákazníci ochotni utratit více, proto si kupují i mořské plody, jako jsou např. krevety. Standardně nabízíme také pstruha, mořského vlka, pražmu, okouna, candáta, tresku a jiné. Pro letošní Vánoce jsme v sortimentu ryb připravili i vybrané speciality,“ doplňuje Simona Fáberová.

lososlosos_vakuovanykrevety

A jak docílit toho, aby byla ryba na talíři co nejčerstvější? „Zda je ryba čerstvá, zákazník snadno pozná podle jejího vzhledu, barvy a vůně. Zákazníkům doporučuji, aby rybu kupovali v obchodě vždy až na konec a domů si ji odnesli v termotašce, čímž zajistí její 100% čerstvost až do kuchyňské úpravy. Je důležité rybu držet v neustálém chladu, jinak velmi rychle dojde ke znehodnocení masa,“ vysvětluje Simona Fáberová.

Tradiční bramborový salát v každé domácnosti jinakbrambory na salat

Nepostradatelnou součástí štědrovečerní večeře je bramborový salát. Každá domácnost ho připravuje podle svého receptu. Vždy na něj ale bude potřebovat varný typ brambor s označením „A“. Tyto brambory totiž nemoučnatí a nerozvaří se ani po delší době varu. I v letošním roce jsou v nabídce brambory na salát té nejvyšší kvality vlastní značky Albert Excellent včetně dalších potřebných surovin na jeho přípravu.

Aby příprava vaší štědrovečerní večeře byla ještě snazší, využijte profesionální kuchyňské nádobí francouzské značky Cuisinox, které můžete nyní získat za nákupy exkluzivně pouze v obchodech Albert se slevou až 79 %. Albert na smažení kapra doporučuje pánev s unikátním nepřilnavým povrchem ILAG ULTIMATE. Více informací o právě probíhající kampani najdete na www.albert.cz.