Téměř dvacet soch šmoulů v nadživotní velikosti, jejichž vzhled upravili například Dara Rolins, Mahulena Bočanová, Dagmar Havlová, Bořek Šípek, Anna K, Lucie Vondráčková či Vojta Dyk, zůstane v Plzni do 5. září, aby se pak vydaly do dalších českých měst. Nakonec je čeká veřejná dražba. Ta se uskuteční od 10. do 14. října 2011 na www.nadacnifondalbert.cz  a její veškerý výdělek bude rozdělen  na sportovní projekty pro dětské domovy prostřednictvím Nadace táta a máma.

V rámci pěti výstav se návštěvníci dozvědí, kdo z umělců je autorem kterého šmouly a jak a proč dostal zrovna takový vzhled. Vše prozradí krátký medailonek u šmoulí sochy a chybět nebude ani informace, kterému dětskému domovu právě tento šmoula pomůže.

„Můj šmoula je legrační tanečník, hudebník a vůbec veselej týpek! S úsměvem a hlavně optimismem jdou totiž zvládat i ty zdánlivě nejsložitější životní situace. Takže kamarádi, ÚSMĚV!“, říká o svém díle zpěvačka Anna K.

A muzikanta přichystali i členové skupiny Elán. „Náš šmoula je rocker každým coulem, takže jsme si od první chvíle padli do noty. Snažili jsme se ho přemluvit, aby s námi odehrál pár koncertů, ale on má prý spoustu práce  s turné po šmoulí vesnici a také s pomocí dětem. To mu samozřejmě schvalujeme, takže jsme mu poradili ohledně správné rockové vizáže a pouštíme ho dál. A hlavně mu přejeme hodně štěstí v práci pro děti!“

„Se šmoulou mi do velké míry pomáhal můj čtyřletý syn Toník. A pustil se do toho s takovou vervou, že jsem po barevném řádění měla problém rozlišit, kde stojí šmoula a kde můj syn. Přála bych si, aby naše společné dílko, šmoula Šmalíř, pomohl dětem z dětských domovů užít si alespoň takovou zábavu, jakou jsme si s Toníkem užili my dva,“ popisuje vznik svého šmouly herečka Tereza Kostková.

Kde všude můžete potkat šmouly:

• 31.8. - 5.9.   Plzeň, Obchodní centrum Plaza
  • 7.9. - 12.9.   Praha, Obchodní centrum Chodov
  • 14.9. - 19.9. Liberec, Obchodní centrum Nisa
  • 21.9. - 26.9. Brno, Obchodní centrum Olympia
  • 28.9. - 3.10. Ostrava, Avion shopping Park

Kdo šmouly vytvořil:

Aleš Valenta, Anna K., Dagmar Havlová, Dara Rolins, David Koller, Vojta Dyk, Dominik Hašek, skupina Elán, Jan Saudek, Jaro Slavik, Jitka Čvančarová, Tereza Kostková, Leoš Mareš, Mahulena Bočanová, Meky Žbirka, Ondřej Brzobohatý, Bořek Šípek, Tatiana Vilhelmová, Lucie Vondráčková a Lenka Filipová