Průzkum ukazuje, že při výběru jarní zeleniny sáhne celá čtvrtina žen nejraději po ředkvičkách. Jejich přínos pro lidský organismus je značný. Obsahují nejen vitamín C, ale i vitamíny skupiny B a řadu minerálních prvků. „Ředkvičky napomáhají k trávení těžších jídel. Podporují totiž peristaltiku střev, čímž přispívají k lepšímu trávení a zabraňují nadýmání. Doporučují se také jako prevence žlučových a ledvinových kamenů,“ uvádí RNDr. Pavel Suchánek, odborný garant projektu Nadačního fondu Albert Zdravá 5.

K dalším populárním druhům jarní zeleniny patří mrkev. Tu má v oblibě téměř pětina dotázaných žen. Díky tomu, že je bohatá na vitamíny A, B, C a betakaroten, železo, vápník, draslík a sodík, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Pomáhá také předcházet zácpě, při kožních chorobách a zároveň chrání zrak. Při oslabení organismu působí jako výborná regenerační potravina.

„S nastupujícím jarem začíná také sezóna zahradních party, na kterých nechybí ani čerstvé zeleninové saláty. Na jejich přípravu mohou zákazníci využít produkty od českých farmářů, které se na pultech našich prodejen objevují již 24 hodin po jejich sklizni,“ říká Dagmar Krausová, tisková mluvčí obchodního řetězce Albert.

Ženy si však rády pochutnají i na nových bramborách (16 %) a kedlubně (14 %), které mají stejně jako další druhy zeleniny příznivé účinky na organismus. Vařené brambory se svými necelými 70 kcal na 100 g vyrovnají jiným dietním potravinám. A pokud se navíc vaří ve slupce, zachovávají si mnoho ze své výživové hodnoty. Kedlubna zase obsahuje vzácný vitamín K důležitý pro správnou srážlivost krve.

Vitamíny pro jarní detox organismu

Kromě vitamínů nezbytných pro ochranu organismu dodá zelenina tělu také potřebnou energii. „Jaro je ideální doba na vyplavení toxických a škodlivých látek, které se v těle postupně nahromadily za předcházející rok. Důležitou součástí jarního detoxu je přitom změna jídelníčku,“ říká RNDr. Pavel Suchánek. „Do něj by měla být zařazena právě zelenina. Tu je možné jíst syrovou i tepelně upravenou,“ dodává Pavel Suchánek.

Při přípravě zdravých jídel pro jarní detox mohou být lidé vynalézaví a dopřát si třeba zapékanouředkvičkový salát zeleninovou směs nebo vydatnou polévku. Z receptů stojí za zkoušku například ředkvičkový salát, na jehož přípravu je potřeba:

  • 2 svazky ředkviček
  • 2 ančovičky v oleji
  • hrst hladkolisté petrželky
  • hrst mátových lístků
  • 1 lžíce kaparů
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička Dijonské hořčice
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • mořská sůl.

Ančovičky, petrželku, mátu, kapary, olivový olej, hořčici i ocet rozmixujte do zelené zálivky. Pokud je potřeba, přidejte olej. Ředkvičky omyjte, očistěte a nakrájejte na ultratenké plátky. Vyskládejte je na čtyři talíře, navrch rozdělte zálivku a posypte mořskou solí. Lehký ředkvičkový salát nejen skvěle chutná, ale také dodá tělu důležité látky potřebné pro zdravé nastartování organismu s příchodem jara.

O průzkumu

Kvantitativní průzkum zaměřený na oblíbenost jarní zeleniny byl proveden na reprezentativním vzorku 513 žen, které žijí v domácnosti s dětmi do 18 let a které mají na starosti nákupy pro celou domácnost.