Bez beránků a mazanců se Velikonoce neobejdou

Pečení beránků patří k tradičním činnostem, bez kterých si mnozí z nás Velikonoce neumí představit. Beránek je totiž jedním z jejich symbolů, a proto zdobí stoly v mnoha českých domácnostech.

S přípravou na velikonoční svátky začínáme už v lednu. A proto se již počátkem března objevují na pultech našich prodejen první velikonoční produkty. Jsou to například čokoládoví zajíčci, pestrobarevná vajíčka a další cukrovinky

s velikonočními motivy. Trvanlivé pekařské výrobky začínáme nabízet přibližně čtyři týdny před Velikonocemi. Mazance, beránky a tradiční jidáše pak o týden později,” říká Dagmar Krausová, tisková mluvčí obchodního řetězce Albert. “Vyhledávanými položkami jsou také suroviny na pečení, např. mouka, cukr, máslo, margaríny, mléko, vejce, ale také rum či vaječný koňak. Abychom zákazníkům nákupy co nejvíce zpříjemnili, zařazujeme toto zboží do akčních nabídek,“ dodává Dagmar Krausová.

beránek formaKromě těchto produktů Albert nabízí také formy na pečení ve tvaru beránka. Ty jsou k dostání v různých velikostech již od 105 Kč. Pro ty, kteří v dnešní uspěchané době nemají na pečení příliš mnoho času, má Albert k dispozici beránky již upečené, a to podle tradiční receptury přímo od regionálních dodavatelů.

Prodeje beránků začínají zhruba tři týdny před samotnými Velikonocemi. Nabízíme beránky z piškotového, biskupského a třeného těsta s čokoládovou polevou. Každý rok jich prodáme přibližně 90.000 kusů,“ upřesňuje Dagmar Krausová. „Přímo v hypermarketech Albert pak před velikonočními svátky denně pečeme i další tradiční velikonoční produkty, a to mazance. Poptávka po nich v týdnu před Velikonocemi vzrůstá až o 100 %.“

Mazanec se peče ze sladkého kynutého těsta spolu s rozinkami, stejně jako vánočka. Na rozdíl od vánočky má ale kulatý tvar podobný bochánku.

Velikonoční dekoraceOVO barvy na vajíčka

Velikonoční svátky přímo vybízejí k vyzdobení domova. Na stole rozhodně nesmějí chybět dekorovaná vajíčka. Technik zdobení vajíček je mnoho. Dříve se často používal vosk, lepily se na ně barevné papírky a mašličky nebo se kolem nich stáčel drátek. V dnešní době si je lidé barví buď pomocí přírodních surovin jako jsou cibulové slupky nebo používají barvy.

Albert pro své zákazníky připravil široký výběr práškových

a tekutých barev na vajíčka nejen v klasických barvách, ale také s efektem mramoru, perleti, stříbrného nebo zlatého třpytu. Pokud si nechcete špinit ruce při jejich barvení, vyzkoušejte smršťovací košilky. Vajíčka do nich stačí jen navléknout a na lžíci je pomalu vkládat do vroucí vody. Košilky k nim dokonale přilnou.

Na prodejnách nechybí ani pestrobarevné pomlázky různých velikostí. Ty podle tradice splétají muži z vrbových proutků, aby s nimi na velikonoční pondělí  za doprovodu lidových říkanek „pomladili“ děvčata.

V nabídce jsou také ošatky, umělá dekorativní tráva, zápichy do květináčů, kuřátka, svíčky ve tvaru vajíček a sklenice s motivy kohoutka a slepičky. Cena skleničky začíná na 74, 90 Kč.

pomlazka3