jarmarky KVJarmarky startují 27. listopadu po celé České republice a potrvají až do 19. prosince. Nejedná se pouze o charitativní projekt – děti z dětských domovů mají díky němu možnost zábavnou formou získat dovednosti ze světa obchodu, které poté využijí v samostatném životě. Forma podpory ze strany Nadačního fondu Albert totiž nespočívala jen ve stránce finanční, ale i teoretické. „Děti byly proškoleny v oblastech od výroby přes nacenění výrobků až po jejich samotný prodej. Do školení se zapojili i odborníci daných oblastí z obchodního řetězce Albert,“ přibližuje průběh školení Naďa Dittmannová ze Spolu dětem, o.p.s., která školení vedla.

„Zájem o tento projekt ze strany dětských domovů nás velmi těší. Do letošního ročníku se zapojilo o více než 30 dětských domovů více než vloni a to napříč všemi kraji České republiky. Nárůst počtu zúčastněných zařízení potvrzuje, že se jedná o skvělou příležitost, jak mladým lidem předat důležité informace, které je připraví na jejich dospělost a vstup do profesního života,“ říká Jiří Mareček, předseda správní rady Nadačního fondu Albert. „Zaznamenáváme také velký zájem ze strany obchodů samotných, které se účastí na projektu podílejí na rozvoji místní komunity. I pro ně je tato spolupráce velmi obohacující,“ dodává Jiří Mareček.

V rámci projektu děti absolvovaly v průběhu léta a podzimu školení „Obchodníkem snadno a rychle“, kde se dozvěděly více o volbě sortimentu, chování k zákazníkům, marketingu či týmové spolupráci. Po dokončení školení obdržely dětské domovy finanční příspěvek na zakoupení surovin pro výrobu svých vánočních produktů. Ty nyní budou prodávat ve stáncích v padesáti obchodech Albert a v praxi si tak vyzkouší všechny části obchodu. Veškerý výtěžek, utržený v rámci jarmarku, navíc poputuje dětskému domovu – z části ke konkrétnímu dítěti, které výrobek vytvořilo a z části na společnou volnočasovou aktivitu pro všechny zapojené děti.

Seznam obchodů, v nichž bude možné výrobky dětí zakoupit, jsou k dispozici na webové stránce Nadačního fondu Albert: www.nadacnifondalbert.cz.