Děti vypijí přibližně litr denně

Z průzkumu vyplývá, že u poloviny školáků nepřesahuje denní příjem tekutin jeden litr, přičemž 20,6 % z nich vypije jen půl litru denně. Pro školáky prvního stupně základní školy se doporučuje denně vypít asi dva litry tekutin, což dodržuje necelých 10 % z nich.

„Pokud se dítě aktivně věnuje sportu nebo pokud se pohybuje v prostředí, které klade zvýšené nároky na jeho termoregulaci, jako je například horké počasí, nemělo by dostatečný příjem tekutin zanedbávat. Nápoje, které děti pijí, by ani neměly být příliš studené, protože pak může docházet ke zhoršení vstřebávání nebo bolestem břicha,“ uvádí RNDr. Pavel Suchánek, výživový poradce Zdravé 5.

Ochucená voda je nejoblíbenější

Děti mají nejraději ochucenou vodu (39,3 %), denně nebo několikrát týdně ji pije přes 70 % z nich. Oblíbené jsou také kolové a sladké sycené nápoje (18 %), které denně pije téměř 5 % dětí a které si 17,8 % z nich dá několikrát týdně. Neperlivou stolní vodu, která by měla tvořit podstatnou část pitného režimu dětí, pije jen polovina školáků denně, přičemž necelých 9 % nepije obyčejnou vodu vůbec.

Součástí pitného režimu mohou být kromě stolní vody i minerální vody s nízkou koncentrací minerálních látek, která odpovídá hodnotám minerálních látek v tělních tekutinách a krvi, avšak ani ty nejsou mezi dětmi příliš oblíbené. Obyčejnou vodu je také možné smíchat se stoprocentními čerstvými džusy, čerstvě vymačkanou ovocnou šťávou nebo přírodními sirupy, avšak v takové míře, aby nápoj nebyl příliš sladký.

„Voda je bezesporu neoddiskutovatelným základem správného pitného režimu u dětí i dospělých. Naopak není vhodné pít přeslazené nápoje, což rodiče často nedodržují. Limonády, které obsahují více než 2,5 % cukru, totiž mohou zatěžovat dětský žaludek. Cukr zpomaluje vstřebávání vody a odebírá tělu tekutinu pro své zpracování. Existuje však výjimka, slazené nápoje jsou vhodné před a během sportovní aktivity, cykloturistiky atd. Naopak nevhodné jsou různé konzervační látky, umělá barviva, aromata a některá sladidla obsažená v limonádách,“ doplňuje Pavel Suchánek.

Denní příjem tekutin mohou děti doplnit také o čaje bez kofeinu a neslazené ovocné čaje. V současné době více než dvě třetiny dětí neslazené čaje vůbec nepije nebo si je dají pouze výjimečně. Upřednostňují oslazené čaje, které jim rodiče občas mohou dopřát, pokud k oslazení použijí místo cukru med nebo ovocný sirup.

O průzkumu

Průzkum, který byl věnován pitnému režimu českých školáků, provedl obchodní řetězec Albert ve spolupráci se společností SANEP. Na otázky odpovídalo 5 473 respondentů, mezi nimiž byli pouze rodiče dětí ve věku od 7 do 12 let.