Tisíce odrůd rajčat  

Rajčata jsou spotřebiteli velmi oblíbená právě pro svoji rozmanitost tvarů, velikostí, barev, chutí a navíc jsou dostupná po celý rok. Chuť plodů je dána do značné míry jejich zbarvením. Bílá a zelená rajčata obsahují minimum barev, tedy beta karotenu či lykopenů, a jsou tudíž sladkokyselá až kyselá bez výraznější chuti. Naopak čím více barviv mají, tím jsou plody tmavší, sladší a zdravější.

Nejprodávanější odrůdou rajčat jsou jednoznačně červená rajčata cherry, u kterých si zákazníci oblíbili chuť a univerzální využití především ve studené kuchyni. Mimo to nabízíme také jejich prémiovou odrůdu v hroznu, masitá a soudková rajčata, luxusní cherry rajčátka Juanita. Nově jsme do sortimentu zařadili také specifické odrůdy San Marzano a Kumato,“ říká Dagmar Krausová, tisková mluvčí obchodního řetězce Albert.

Na gril i do salátů

kumatomasitáUpotřebení rajčat je různé. Každá odrůda je vhodná na jiný druh úpravy. Temně hnědá rajčata Kumato jsou sladší než klasická červená rajčata, a proto se báječně hodí do salátů. Díky pevné struktuře dužiny jsou také ideální na grilování. Do sendvičů, na zapékání a grilování vyzkoušejte i masitá rajčata, která se vyznačují pevným tvarem a masitou dužinou anebo cherry rajčátka na větvičce. Díky menší velikosti se rychle propečou, aniž by z nich vytekl veškerý obsah a jsou dobře manipulovatelná. Pečená rajčata můžete kombinovat s čerstvými bylinkami, jako jsou rozmarýn, bazalka i tymián. Naopak chuť čerstvých rajčat vynikne s bazalkou nebo provensálským kořením.

Grilování si většina lidí spojí právě s masem. V poslední době ale také pozorujeme zvýšený zájem o zeleninu, která už není brána jako pouhý doplněk masa, ale jako jeho příloha nebo hlavní chod. Ke grilovanému masu stále více lidí konzumuje místo pečiva jen lehký zeleninový salát. Dobrou alternativou může být ale večerní chlebík s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem sacharidů, který nabízíme nově. Jak už plyne z jeho názvu, je ideální i pro konzumaci ve večerních hodinách,“ doplňuje Dagmar Krausová.juanita akt

Tradiční rajská …

Do domácích omáček využijte rajčata San Marzano. Plody této odrůdy pochází z jihu Itálie, kde čerpají svou bohatou nasládlou chuť a pevnou dužinu ze sopečné půdy na svazích Vesuvu a březích moře. Tato rajčátka jsou skvělá také k přímé konzumaci, stejně jako cherry rajčata odrůdy Juanita. Ta vynikají svou mimořádně sladkou chutí, která dokáže obohatit jakékoliv jídlo.

Tip na rajčatovou bruschettu

Vyzkoušejte rajčatovou bruschettu nebo další neotřelé tipy z oblíbeného magazínu Albertv kuchyni, na jejíž přípravu budete potřebovat:

  • 500 g cherry rajčátek, nebo 3 - 4 velká zralá rajčatabruschetta
  • 16 čerstvých lístků bazalky, natrhaných na menší kousky
  • 8 krajíců dobrého chleba
  • 2 stroužky česneku
  • 60 ml olivového oleje
  • Sůl

Předehřejte gril. Cherry rajčátka nakrájejte na půlky, velká rajčata zbavte semínek a nakrájejte je na zhruba centimetrové kousky. Smíchejte je v míse s bazalkou a solí. Plátky chleba položte na pečicí papír a pod grilem je opékejte po obou stranách, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Trvá to zhruba 3 minuty po každé straně. Opečené krajíce ihned potřete po jedné straně česnekem a rozdělte na ně rajčatovou směs. Zakápněte olivovým olejem a podávejte posypané lístky bazalky.