Krásné tradice s pomlázkou a malováním vajíček provází celé Česko, stejně jako chystání velikonočních dobrot pro rodinu a koledníky. Výsledky průzkumných agentur ukazují, že se velikonoční tradice v České republice stále dodržují. Barvení vajíček a výroby kraslic se účastní až dvacet procent Čechů. K vlastnoručnímu pletení pomlázky, také nazývané kyčka, dynovačka, tatar nebo mrskačka, se hlásí více než deset procent lidí.*

Češi milují mazanec domácí i kupovaný

Velikonočního beránka či mazanec si pak doma upeče každý osmý Čech. Dokazuje to i fakt, že prodej droždí, které je zásadní surovinou při přípravě mazance nebo jidášů, významně stoupá týden před velikonočním pondělím, a to v Čechách i na Moravě a ve Slezsku. Tento trend se týká i ostatních ingrediencí, jako je tuk, mouka, vejce, rozinky nebo mandle.

Co se týče samotného domácího pečení, lze vysledovat trend, kdy lidé ve větších městech tradiční velikonoční pečivo hlavně nakupují, v těch menších si ho nejen koupí v obchodě, ale právě i sami upečou.

Pokud během velikonočního času nezbyde čas na pečení, lze čerstvý mazanec najít také v nabídce obchodů Albert po celé republice. „V hypermarketech Albert bude ručně vyráběný mazanec k dostání hned ve dvou velikostech, a to menší 400gramový a velký 800gramový pro celou rodinu,“ říká Milan Mrázek, manažer nákupu obchodního řetězce Albert. „V loňském roce přitom po těžší variantě čerstvého mazance sáhlo při nákupu více než pět tisíc zákazníků.“

Velikonoční otevírací doba

Nejen pro čerstvý mazanec nebo suroviny na ten domácí mohou přijít zákazníci do obchodů Albert i během samotných velikonočních svátků. Od pátku 25. dubna do neděle 27. dubna budou supermarkety a hypermarkety otevřeny dle běžné otevírací doby. Na Velikonoční pondělí pak budou moci zákazníci nakupovat od 8 do 18 hodin. Výjimku tvoří obchody Albert, které jsou součástí nákupních center, kde je otevírací doba přizpůsobena otevírací době daného centra.

Upečte si beránka

Sladká a voňavá varianta mazance plná rozinek a mandlí má tedy o Velikonocích hlavní roli. Víte ale, že v minulosti se pekl i naslano? Lidé mazanec považovali za symbol slunce a připravovali ho ze strouhaného sýra a mnoha vajec.

Vedle tradičního velikonočního mazance je za jeden z hlavních symbolů jara považován beránek. Sladký beránek, ovázaný nejlépe červenou mašlí, by neměl chybět na stole v žádné domácnosti. Zkuste si jej doma upéct také, s naším receptem to zvládnete hravě.

Velikonoční beránek se šlehačkou

Velikonoční beránekNejprve si přichystejte suroviny:

• 4 vejce, žloutky a bílky odděleně
  • ¾ hrnku krupicového cukru
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 kelímek smetany ke šlehání
  • Máslo na vymazání formy
  • Hrubá mouka na vysypání formy

Středně velkou formu na beránka vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Žloutky utřete s cukrem do pěny, přidejte polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Přilijte smetanu a nakonec opatrně vmíchejte tuhý sníh z bílků. Těsto vlijte do formy a pečte zhruba 45 minut v předehřáté troubě na 180°C. Po upečení a vychladnutí nezapomeňte beránka ovázat mašlí a případně posypat moučkovým cukrem.

Odměňte rodinu i koledníky

Velikonoční šunkaKoledníci či velikonoční hosté jistě uvítají také něco slaného k zakousnutí a k nastartování jarních chuťových buněk. Co jim ale naservírovat bez velkého vaření? Vyzkoušejte speciální velikonoční šunku, kterou exkluzivně pro Albert připravilo lahůdkářství Váhala. Šunka obsahuje přes 88 % masa a je mírně zauzená.

Velikonoční vajíčkoZapomenout nesmíme ani na malé koledníky, kteří se jistě těší na sladkosti. Pokud jim chcete dopřát trochu zdravější alternativu k čokoládovým vajíčkům a bonbónům, nabídněte jim jogurt s velikonočním zajíčkem. Hravé příchutě a hračka v podobě hraček je potěší a jogurt navíc prospěje jejich trávení. S chutí si jej třeba k snídani může dopřát celá rodina.

Více informací naleznete na stránkách www.albert.cz.

*Výzkum společnosti SANEP byl vypracován v roce 2014 na 5 708 respondentech ve věku 18-70 let.