Nejvíce levorukých mají v Libereckém kraji

Jak se člověk stane levákem, lékaři stále nevědí. Nejčastěji se však mluví o dědičnosti. Fenoménem se zabývá i celý vědní obor s názvem sinistrologie. Aktuální průzkum maloobchodního řetězce Albert* ukázal, že leváka má v přímé rodinné linii více než třetina Čechů (36,6 %). Nejvíce levorukých příbuzných přiznali respondenti v Libereckém kraji (54, 5 %), následuje Olomoucký kraj (43, 8 %) a poté Jihomoravský kraj (42, 6 %). Nejméně oslav sobotního Dne leváků pak čeká na obyvatele Královéhradeckého kraje (18,5 %).

Za leváctví může náš mozek. Každá jeho polokoule řídí opačnou stranu těla. Takže levá mozková hemisféra ovlivňuje pravou a pravá je zodpovědná za levou. Proto mají levorucí jiné vrozené předpoklady než praváci. Používají více pravou hemisféru, a tak vynikají například v orientaci, mají velkou fantazii a hudební sluch.

V minulosti se věřilo, že levorukost je negativní jev, kterému bychom měli předcházet. Až do roku 1967 se tak například českoslovenští školáci museli přeučovat na pravou ruku, což mělo často za následek i závažné vývojové poruchy řeči či motoriky. V současnosti už víme, že levorukost v žádném případě nesnižuje šikovnost či inteligenci. Dokazují to i tak významní leváci, jako byl například Alexandr Veliký nebo Julius Caesar. Svá největší díla také údajně stvořili levou rukou Leonardo da Vinci či Michelangelo.

Deset tisíc levorukých prvňáčku

Do lavic letos podle odhadu nastoupí přes deset tisíc prvňáčku píšících levou rukou. Nejen oni, ale všichni levorucí žáci, studenti i dospělí najdou v sortimentu obchodů Albert před začátkem nového školního roku širokou nabídku speciálně upravených potřeb.

„Jde především o psací pomůcky včetně plnicích per, pastelek, obrácených bloků, ořezávátek nebo pravítek. Vše navíc přehledně a na jednom místě. Věříme, že pohodlný nákup kvalitních potřeb pro leváky usnadní život žákům i jejich rodičům,“ doplňuje Barbora Vanko, mluvčí obchodního řetězce Albert.

Levoruké hokejky, kytary i geometrické pomůcky

Mezinárodní asociace leváků (Lefthanders International) vyhlásila poprvé v roce 1992 Den leváku s cílem zvýšit povědomí společnosti o kladech a záporech levorukých lidí. Dnes už se naštěstí pro levoruké vyrábí celá řada pomůcek, které jsou pro praváky samozřejmostí. Dokonce existují specializované obchody, kde leváci seženou na jednom místě veškeré vybavení. První takový, s výstižným názvem Cokoli pro leváky (Anything Left-Handed) vznikl v Londýně již na konci šedesátých let minulého století. Kamenný obchod v roce 2006 nahradil e-shop, ze kterého nyní společnost rozváží výrobky pro levoruké do celého světa.  Mezi nejprodávanější položky tady patří různé psací potřeby a dále nůžky nebo otvíráky na konzervy.

V obchodech se leváci také často ptají po levostranné škrabce na brambory a nožích, sehnat se ale dá také kosa a srp. Levorucí sportovci ocení speciálně upravené hokejky nebo golfové hole, hudebníci pak kytary nebo bicí soupravy. A pro leváky se také vyrábějí speciální přístroje v nemocnicích.

* Průzkum Instant Research společnosti Ipsos pro značku Albert se uskutečnil v červenci 2016 a zúčastnilo se ho 500 respondentů.

Pravítka pro levákyHerlitz My Pen Sada pravítek pro praváky i leváky

Dostupné v prodejnách Albert

Leváci potřebují oproti pravákům obrácenou perspektivu. Přesně to nabízejí pravítka vhodná pro levoruké – počátek, respektive nula je umístěná na pravém konci.

Pastelky pro levákyStabilo Easy Start Pastelky 6 barev

Dostupné v prodejnách Albert

Oblíbené trojhranné pastelky mají vykrojení pro pohodlný úchop určené speciálně pro leváky.