Mezinárodní den leváků se slaví již od roku 1976. Za jeho vyhlášením stojí Mezinárodní asociace leváků (Lefthanders International). Jeho hlavním cílem je pravidelné setkávání leváků a oslava jisté výjimečnosti včetně osvěty, že leváci tvoří mezi většinovou pravorukou populací celkem značnou skupinu se specifickými potřebami.

Těm vychází vstříc také řada výrobců a specializovaných obchodů, kteří nabízejí produkty uzpůsobené levákům, např. potřeby do domácnosti, elektroniku, školní potřeby, hudební nástroje či sportovní vybavení, jako jsou hokejka, golfové hole nebo baseballové či hokejové rukavice a další. Spousta výrobků je rovněž univerzální, tudíž nezvýhodňuje ani jednu skupinu. Přesto jsou leváci více přizpůsobiví, protože ne vždy byly k dispozici tyto speciální pomůcky.

Školní potřeby pro levoruké v Albertu

Je pravdou, že leváci jsou specifickou skupinou zákazníků. Obchodní řetězec Albert na leváky myslí také, a proto do svého sortimentu pro školáky zařadil vybrané školní pomůcky. „Specifikacím spojených s psaním levou rukou se nevyhnou ani rodiče takových dětí. Proto našim zákazníkům nabízíme například psací pomůcky typu rollerů, které mají stranově převrácené ergonomické tvarování nebo nůžky pro leváky,“ říká Dagmar Krausová, tisková mluvčí obchodního řetězce Albert.

Ve škole by mělo pro levoruké školáky platit také pravidlo sedět vždy vlevo, aby měli při psaní dostatek místa a nebyli tak v prostorové konfrontaci se svým pravorukým sousedem.

*Zdroj: www.levactvi.cz