Dvě velké a úspěšné společnosti, každá působící v jiné oblasti podnikání. Své finanční talenty a zkušenosti si vyměnili v prostředí pražské O2 arény, kde navíc nahlédli také do zákulisí televizního studia. Iniciátory unikátního setkání byli finanční ředitelé Siger Spaans z Aholdu a Tomáš Kouřil z O2.

Nahlédnutí pod finanční pokličku

Zástupci O2 se podělili o zkušenosti spojenými se zpětným odkupem akcí a refinancováním, ale také o celkové změně kulturního klimatu, která přináší nové výzvy a úkoly nejen pro finanční oddělení firem. Největší zájem mezi kolegy z Aholdu ovšem vzbudilo líčení nedávného rozdělení společnosti O2 na dvě firmy. Účastníci schůzky se živě zajímali o to, jak tento proces probíhal a co zúčastněným stranám přinesl. „Nejvíce mě zajímalo, jak tento proces probíhal a co zúčastněným stranám přinesl,“ říká Vlasta Nováková, analytička finančního controllingu, a dodává:  „Tato debata byla opravdu velmi přínosná – měli jsme možnost nahlédnout do finančního zákulisí jiné velké společnosti, což se nestává každý den.“ Finanční analytici z O2 pak do společné debaty přispěli také zkušenostmi se zaváděním nového aportovacího systému.

O2

Společná diskuze se pak přesunula k nedávným projektům společnosti Ahold. Zástupci finančního oddělení se podělili o své zkušenosti s akvizicí supermarketů a hypermarketů Spar a jejich integrací do obchodního řetězce Albert. Mluvilo se ale také o outsourcingu a lokaci účtárny.

Unikátní setkání hodnotí obě firmy především jako dobrý nápad a přínos pro řešení stávajících i budoucích projektů. „Určitě to byla cenná zkušenost – O2 je stejně jako my velká firma a jejich postupy se rádi budeme inspirovat v praxi,“ uzavřel za Ahold finanční konzultant Petr Dufek.