Podle realizovaného průzkumu* do svého jídelníčku dýni alespoň občas zahrnou dvě pětiny Čechů. Nejčastějším způsobem úpravy je podle 45 procent z nich dýňová polévka, téměř třetina ji tradičně zavařuje jako kompot. Jen pětina Čechů přiznává, že dýně nekonzumuje vůbec. Pro své specifické vlastnosti se v českých domácnostech také stále častěji objevuje jako dekorace. Dokáže totiž krásně navodit přicházející období podzimu a také svátek, pro který je nejvíce typická – Halloween.

Z českých polí do obchodů Albert

Právě s velkými halloweenskými dýněmi začínal po roce 2000 pan Rudolf Starý, který dnes prostřednictvím společnosti Bramko dodává do obchodního řetězce Albert hned několik odrůd dýní z polí na Kolínsku. „Později jsem přidal dýni Hokaido a za celý podzim prodal několik stovek kusů. V dalším roce už jsem stejné množství prodával za den,“ vysvětluje začátky pěstování dnes stále populárnější plodiny.

Trend potvrzují i prodejní čísla obchodníků. „Zákazníci si v posledních letech dýně opravdu oblíbili, a to zejména odrůdu Hokaido a sezónně pak mexickou dýni pro vydlabávání. Meziročně roste poptávka po sortimentu dýní v našich prodejnách v řádu desítek procent,“ dodává Markéta Beránková, manažerka nákupu ovoce a zeleniny v obchodním řetězci Albert.

Jak vybrat tu pravou?

Dýně HokaidoDýně Hokaido

U nás vůbec nejrozšířenější odrůda dýně. Objevuje se také pod názvem kaštanová dýně díky její nasládlé, jemně oříškové chuti. Vyznačuje se vysokou kvalitou plodů o hmotnosti 1–2 kg. Hokaido jsou jediné dýně, které před tepelnou úpravou není potřeba loupat, protože jejich slupka vařením krásně změkne.

Muškátová dýněDýně muškátová

Původně pochází z jižní části Mexika. Poznat ji lze podle zajímavých barokních tvarů a krémové barvy. Dužina je oranžová a velmi silná. V kuchyni má široké využití, ideální je zejména pro přípravu polévek a sladkých i slaných receptů.

Špagetová dýněDýně špagetová

Tato žlutá, oválná, protáhlá dýně dostala své jméno podle špagetových vláken, na která se dužina po upečení nebo uvaření rozpadne. Stačí ji rozpůlenou upéct v troubě položenou řezem dolů, a poté použít jako přílohu k omáčkám nebo do polévky místo nudlí. Vlákna z upečené dýně lze snadno vytáhnout vidličkou.

Mexická dýněMexická dýně

Tento typ dýně je vhodný především jako dekorace. Tykev je totiž dostatečně velká, a proto se s oblibou využívá k vyřezávání na svátek Halloween. Neslouží k jídlu, jako dekorace vám ale vydrží velmi dlouho.

Máslová dýněMáslová dýně

Odrůda máslové dýně je charakteristická svým hruškovitým tvarem a světlou, smetanovou nebo jemně žlutou barvou. Má lehce nasládlou chuť a výborně se hodí do koláčů nebo na dýňové máslo. Při úpravě je dobré ji nejprve upéct a teprve poté vařit.

Průzkum Instant Research společnosti Ipsos pro značku Albert se uskutečnil v září 2016 a zúčastnilo se ho 525 respondentů.