Potraviny budou od zákazníků, kteří jídlo darují přímo v obchodech Albert během běžného nákupu, vybírat zapojení dobrovolníci v typicky modrých zástěrách s logem projektu „Potraviny pomáhají“. Podle předsedkyně nevládní platformy Byznys pro společnost Pavlíny Kalousové je Národní potravinová sbírka jednou z největších dobrovolnických akcí v Česku: „Téma odpovědného a šetrného nakládání s potravinami je pro nás jednou z klíčových oblastí. Díky ohlasu, který vyvolaly předešlé Národní potravinové sbírky, víme, že téma rezonuje celou společností. Jsme proto rádi, že s podporou významných partnerů můžeme pracovat na změně – aby se v Česku méně plýtvalo potravinami a aby jídlo, které se nespotřebuje, pomáhalo lidem v nouzi.“

Darované jídlo vložené do speciálních košů v zapojených obchodech Albert poputuje přes potravinové banky neziskovým organizacím přímo v místech, kde lidé darovali. Pomohou tak matkám s dětmi v azylových domech, seniorům, osobám bez domova či lidem s handicapem.

Pilotně se do Národní potravinové sbírky zapojí také vybrané školy a školky.

Národní potravinová sbírka se v ČR poprvé uskutečnila v roce 2013. Platforma Byznys pro společnost se akcí snaží upozornit na problém plýtvání potravinami na straně jedné a nedostatku jídla pro lidi bez prostředků na straně druhé. Podle statistik žije až 15 % obyvatel Česka na hranici chudoby a nemohou si dovolit pravidelné jídlo. Na druhé straně se v České republice každoročně vyplýtvá 80 kilogramů potravin na hlavu, pokud počítáme celou populaci včetně narozených dětí. Národní potravinová sbírka si klade za cíl apelovat na veřejnost, firmy i instituce a pomoci tak tyto trendy dlouhodobě měnit.

V prvním ročníku sbírky lidé a zapojené společnosti darovali 66 tun potravin, v roce 2014 to bylo již 173 tun. Organizaci Byznys pro společnost se spolu s partnery při pořádání loňské sbírky rovněž podařilo dosáhnout významné změny v systému danění potravinových darů, na které lze od roku 2015 v Česku uplatňovat DPH blížící se nule. Firmám se tak významně zjednodušilo darování jídla na charitu.