Tradiční cukroví a vánočka také v Albertu

Vzrůstající trend popularity kupovaného cukroví potvrzuje také Tomáš Jícha z obchodního řetězce Albert, který má na starosti sortiment pečiva. „Doba je stále hektická, a proto je nabídka čajového pečiva ve formě kolekcí stále atraktivní. Jen v minulém roce jsme prodali přibližně 250 tun vánočního cukroví. Zákazníci upřednostňují vícedruhové kolekce, avšak v nižší gramáži, než tomu bylo v minulosti.“

cukrovi pondelikTradiční vánoční cukroví do obchodního řetězce Albert dodává již několik let například Jan Pondělík - pekařství a cukrářství Dvorec ze Šumavy. „S přípravami na pečení cukroví začínáme každoročně již několik měsíců před Vánocemi. Mezi nejvyhledávanější druhy cukroví patří linecká kolečka, kterých pro obchodní řetězec Albert upečeme přibližně dvě tuny, dále vanilkové rohlíčky nebo kokosky. Vše pečeme podle tradičních receptur,“ říká Zdeněk Štěpánek, regionální dodavatel Jan Pondělík - pekařství a cukrářství Dvorec, který v minulém roce dodal do obchodního řetězce Albert více než 10 tun vánočního pečiva.

stolaKromě cukroví najdou zákazníci v oddělení pečiva prodejen Albert široký sortiment vánočních výrobků. Jedná se o položky trvanlivého i baleného pečiva od vybraných regionálních pekařů. Hypermarkety Albert pro zákazníky pečou několikrát denně čerstvou štolu a vánočku sypanou mandlemi přímo na prodejní ploše prodejny. „Typická česká vánočka, kterou zákazníci koupí na našich prodejnách, patří k nejžádanějším položkám vůbec. Zájem je ale také o veky a francouzské bagety na přípravu chlebíčků a jednohubek. Na letošní rok jsme do sortimentu rovněž zařadili novinky, takže se naši zákazníci mají na co těšit,“ dodává Tomáš Jícha.

Příprava na domácí pečení

Pro zákazníky, kteří preferují přípravu vánočního cukroví vlastními silami, má Albert v těchto dnech k dostání v akční nabídce vše, co je k němu potřeba. Jsou to například ořechy, mouka, cukrářské polevy, čokoláda na vaření, ale i formičky na vykrajování, zdobítka, sady na pečení a další.

Tip na veganskou vánočku

veganska vanockaVyzkoušejte recept na veganskou vánočku podle Zdravé 5, projektu Nadačního fondu Albert zaměřeného na zdravé stravování. Na její přípravu budete potřebovat:

• 1/2 kg polohrubé mouky (nebo kombinace celozrnné a bílé mouky)
  • 130 g rostlinného másla
  • 130 g třtinového cukru
  • 1/2 hrnku rozmixovaného tofu
  • 1 vanilkový cukr
  • 125 ml rostlinného mléka
  • 1 kostka droždí
  • muškátový oříšek
  • trocha citrónové kúry
  • špetka soli
  • lžíce rumu
  • ¼ lžičky kurkumy na obarvení
  • rozinky, mandle

Připravíme si kvásek rozmícháním lžíce mouky, lžíce cukru a kostky droždí ve vlažném mléce. Ten ponecháme v teple cca 15 minut kynout. Po vymíchání těsta ze všech uvedených surovin necháme v teple opět kynout asi hodinu. Pak hněteme a vpracujeme rozinky a mandle. Po jedné až dvou hodinách kynutí těsto rozdělíme na osm dílů, ze kterých uděláme „hady“ a upleteme vánočku. Pomažeme rozpuštěným rostlinným máslem, posypeme mandlemi a ještě asi půl hodiny necháme kynout na plechu. Vánočku pečeme v předehřáté troubě na 160° Celsia asi hodinu. Po vytažení z trouby opět pomažeme rostlinným tukem.