Jahody a další drobné ovoce se v Čechách těší dlouhodobému zájmu. Podle Českého statistického úřadu se u nás jen za minulý rok sklidilo přes 3 500 tun jahod, což je téměř o 59 % více než v roce 2013.(1) Velkou oblíbenost jahod také dokazuje pořádání zábavných akcí zaměřených na jídlo, kde se soutěží o vítěze v pojídání jahodových knedlíků.

„Jahody jsou nejen chutným ovocem, ale také zdravým doplňkem pestré stravy. Díky svému vysokému obsahu vitamínu C jsou srovnatelné s citrusovými plody. Obsahují také celou řadu dalších vitamínů, minerálních látek a antioxidantů. Podobné zdraví prospěšné látky se vyskytují i u dalších plodů, jako jsou borůvky nebo maliny,“ říká RNDr. Pavel Suchánek, odborný garant projektu Nadačního fondu Albert Zdravá 5.

Sezóna českých jahod právě začíná

Protože v Čechách právě začala sezóna jahod, nabízíme v našich prodejnách jahody již druhý týden od našich regionálních dodavatelů. Ty si mohou zákazníci zakoupit už 24 hodin po sklizni,“ říká Dagmar Krausová, tisková mluvčí obchodního řetězce Albert.

Jahody jsou opravdu velmi citlivé na manipulaci, ale i na změny teplot. Chceme-li si tedy toto letní ovoce doma opravdu vychutnat, doporučujeme zákazníkům vkládat balíčky s jahodami do košíku až na závěr jejich nákupu a pro přepravu použít termotašku,“ dodává Dagmar Krausová.

Kromě plodů jahodníku jsou ale mezi Čechy populární například i borůvky a to nejen odrůdy z našich lesů, ale také z Kanady či Ameriky. Ty se vyznačují především většími plody. „Mohu potvrdit, že poptávka po borůvkách se meziročně zvýšila o několik stovek procent. Tímto se borůvky řadí mezi naši nejúspěšnější položku v sortimentu drobného ovoce,“ říká Dagmar Krausová. V prodejnách Albert zákazníci najdou nejen borůvky, ale také výběr z ostružin či malin.

Jahody mají podobně jako další ovoce celou řadu využití v kuchyni. Děti je mají rády jak čerstvě utržené, tak ve formě domácí zmrzliny či ledové dřeně. Dají se ale také zpracovávat tepelně, což jejich chuť ještě podtrhne. I malé množství jahod dokáže provonět celou kuchyni, především když se zavaří do kompotu nebo využijí pro přípravu domácí marmelády.

Inspirace z magazínu Albert v kuchyni

Jahody se stejně jako jiné lesní ovoce báječně hodí také do studené kuchyně. Vyzkoušejte třeba nevšední salát s modrým sýrem, jahodami a ořechy, který mimo jiné najdete v červnovém čísle oblíbeného magazínu Albert v kuchyni. Budete na něj potřebovat:

• 1 sáček směsi salátových lístků s obsahem baby špenátuJahody recept
  • 8 čerstvých jahod
  • 100 g nivy nebo jiného sýra s modrou plísní
  • 2 hrsti opražených vlašských ořechů

Na zálivku:

• 50 ml červeného vinného octa
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžička krupicového cukru
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Nejdřív si připravte zálivku. Prošlehejte všechny suroviny a odložte stranou. Do talířů rozdělte salát a nakrájejte na něj jahody. Přelijte zálivkou a promíchejte. Potom přidejte sýr nakrájený na kostičky a nakonec salát posypte vlašskými ořechy.

Inspiraci hledejte také na Facebooku www.facebook.com/albertceskarepublika.

(1) Zdroj: Český statistický úřad - Definitivní údaje o sklizni zemědělských plodin 2014: http://www.apic-ak.cz/data_ak/15/k/Stat/Sklizen2014def.pdf