jablka 1Jablka jsou součástí našeho jídelníčku již od pradávna ve všech možných podobách a úpravách. Zároveň patří mezi celosvětově nejpopulárnější ovoce. Podle Ovocnářské unie České republiky jsou jablka hlavním druhem ovoce, které se u nás pěstuje. V průměru se jich u nás ročně sklidí 140 000 tun*. Podle průzkumu obchodního řetězce Albert** zaměřeného na zdravé stravování, patří jablka u dětí dokonce k nejoblíbenějšímu druhu ovoce a to v 79 %.

Na světě existují desítky různých odrůd jablek. Liší se nejen barvou, ale také dobou zrání nebo chutí. V Albertu najdete kromě tradičních odrůd Granny Smith, Jonagold nebo Golden Delicious také ty méně známé, jako jsou Red Delicious, Red Prince, Braeburn, Modi nebo Gala.

Po celou sezónu jablka průběžně kontrolujeme a sbíráme, aby nebylo ovoce přezrálé. O stromy navíc pečujeme celoročně, abychom zase další rok vypěstovali ovoce té nejlepší kvality, které bude zákazníkům chutnat,“ říká regionální dodavatel Ing. Jiří Mazánek ze společnosti EB Fruit. Ta do Alberta dodává své plodiny již několik let.

Jablko nepadlo daleko od kuchyně

Populární rčení, že jedno jablko denně je lepší než sto doktorů, má rozhodně pravdivý základ. Jablka obsahují hlavně vitamín C a celou řadu antioxidantů, regulují trávení, bojují proti infekcím a dokonce povzbuzují náladu. Vzhledem k množství způsobů, jak jablka upravit a konzumovat, se jablko v kuchyni jistě nestane stereotypem. Známou odrůdou je Granny Smith – tvrdší jablko se světle zelenou barvou a ostřejší nakyslou chutí. Další je Golden Delicious – kulovité jablko. To má v době zralosti žlutou barvu, někdy načervenalá líčka a sladkou chuť. Zralá jablka Jonagold mají načervenalou slupku s ostrůvky žlutozelené barvy a sladkou, nažloutlou dužinu. jablka 2

„Zákazníci v naší nabídce již nyní najdou různé odrůdy jablek od českých dodavatelů. Ty se na pulty jablka 3našich prodejen dostanou již 24 hodin po sklizni. K dlouhodobě nejvyhledávanějším druhům patří jablka Jonagold a Gala. Nabídku českých jablek jsme ale také rozšířili o speciality, jako jsou například tak zvaná klubová jablka Pink Lady z Itálie,“ uvádí Dagmar Krausová, tisková mluvčí obchodního řetězce Albert.

Odrůda Pink Lady vyžaduje velmi teplé podnebí, a proto se jí velmi daří např. v Itálii. Na trh se dostává pouze prostřednictvím licencovaných producentů. O tom, že jsou jablka v Čechách populárním ovocem, svědčí také názvy mnoha vesnic a měst jako jsou Jablonná, Jabloňany, Jablonec nad Nisou nebo Jabloňov, které mají jablko nejen v názvu, ale mnohdy také v místním znaku.

Zdravá bageta ozvláštněná chutí jablka

Protože opět nastal čas školy, přináší Albert tip na zdravou svačinku pro děti. Budete na ni potřebovat:

• ½ zeleného jablkabageta s jablky recept
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce vlašských ořechů
  • 4 lžíce celeru
  • 3-4 lžíce zakysané smetany
  • 2 rhombig bagety
  • 6 plátků krůtí šunky
  • hrst polníčku.

Ve střední misce smíchejte nastrouhané jablko, citronovou šťávu, nasekané ořechy, celer a zakysanou smetanu. Bagety rozřízněte, na spodní díly navrstvěte směs s jablky a celerem, na ni rozdělte plátky krůtí šunky a posypte polníčkem. Přiklopte a podávejte.

Další zajímavé recepty najdete také v oblíbeném magazínu Albert v kuchyni, který je k dostání zdarma na všech prodejnách Albert nebo na webových stránkách www.albert.cz.

*Ovocnářská unie České republiky – Současnost českého ovocnářství: http://www.ovocnarska-unie.cz/?page=2

**Obchodní řetězec Albert – Ovoce a zelenina ve stravování dětí: http://www.albert.cz/pro-novinare/tiskove-zpravy/temer-tri-ctvrtiny-skolaku-ji-denne-ovoce-mezi-nejoblibenejsi-patri-jablka-a-banany