Zájem Čechů o bylinky roste

Bazalka v květináčiS příchodem prvních jarních slunečních paprsků lidé začínají nakupovat sazenice a pouštějí se do zahrádkaření. Trendem poslední doby jsou bylinky z vlastní zahrádky či květináče. Upřednostňují nenáročné druhy, jako jsou pažitka, kadeřavá petrželka, bazalka nebo oregano, které mají navíc široké uplatnění v kuchyni. Kromě sazenic si lidé s oblibou pořizují bylinky již přímo vypěstované. Ty totiž mohou ihned začít používat při vaření.

Poptávka po bylinkách i sazenicích se s příchodem jara každoročně zvyšuje a pokračuje až do letních měsíců. Lidé je využívají na přípravu lehkých salátů, domácích pomazánek nebo je přidávají do dipů při grilování. Vhodné bylinky jsou také skvělým doplňkem osvěžujících limonád či mojita,“ říká Dagmar Krausová, mluvčí obchodního řetězce Albert.

Mezi oblíbené bylinky patří bazalka, která nesmí chybět zejména v italské kuchyni. Přidává se do zeleninových salátů, těstovin nebo pokrmů s rajčaty. Z bazalky lze také připravit speciální směs, takzvané pesto.

„Čerstvé bylinky obsahují velké množství vitamínů, minerálních látek a jiných zdraví prospěšných prvků. Jejich výrazná chuť a aroma dávají jídlu nový rozměr a pokrm není potřeba tolik solit ani jinak dochucovat. Využití bylinek v kuchyni tak může vést ke zdravějšímu vaření,“ říká RNDr. Pavel Suchánek, odborný garant projektu Nadačního fondu Albert Zdravá 5.

Lidé si v poslední době oblíbili také méně známé druhy bylinek. Mezi ně patří například stévie. Ta zažívá boom především mezi diabetiky a vyznavači zdravého životního stylu díky své sladké chuti. Stévií lze díky tomu sladit čaje či jiné nápoje. Další populární bylinou je medvědí česnek používaný na dochucování omáček, polévek i masa.

Bylinky nejen do kuchyně

Mnoho bylinek najde své místo nejen v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství. Po které z nich sáhnout v případě různých neduhů, se dozvíte v Bylinkovém receptáři. Ten je k dostání v prodejnách Albert za orientační cenu 199 Kč. Mezi léčivky s blahodárnými účinky na lidský organismus patří například meduňka a máta.

Meduňka se přidává do sladkých jídel, ovocných dezertů a koktejlů, protože jídlu dodá jemný citrónový nádech. Čerstvá nebo sušená meduňka je ideální na přípravu čaje na spaní a zklidnění nervů. Máta má oproti tomu široké uplatnění v teplé i studené kuchyni. Doplňuje skvěle chuť jehněčího masa nebo ryb a přidává se také do koktejlů, salátů nebo zmrzlin. Čaj z listů máty pomáhá proti nespavosti, stresu nebo při špatném trávení a bolestech hlavy.

Bylinky lze využít jako základ pro chutné zpestření domácí kuchyně. Vyzkoušejte například Pomazánka z kozího sýrapomazánku z kozího sýra s pažitkou. Budete potřebovat:

  • 100 gramů čerstvého kozího sýra,
  • 250 gramů tučného tvarohu,
  • 50 ml zakysané smetany,
  • 3 lžíce na jemno nasekané pažitky,
  • 2 stroužky česneku, prolisované,
  • sůl a pepř.

Kozí sýr, tvaroh a zakysanou smetanu vyšlehejte do hladkého krému. Vmíchejte česnek, osolte, opepřete a nakonec přimíchejte pažitku.