Téměř polovina domácností v České republice vlastní psa nebo kočku. Je tak zřejmé, že zvířata do našich životů patří. Velmi často ale zapomínáme, že se zodpovědností a ohleduplností bychom se měli chovat nejen k našim vlastním zvířatům, ale i ke všem ostatním. Právě o toleranci a vztazích mezi lidmi a zvířaty je každoroční Světový den zvířat, který připadá na 4. října. S tímto datem se pojí jméno sv. Františka z Assisi, patrona a přítele všech němých tváří. Těch je totiž v českých útulcích kolem osmi tisíc, což je o 30 % více než před pěti lety.

Na tato zvířata a těžkou situaci útulků myslí i obchodní řetězec Albert. Proto se v letošním roce stal partnerem projektu "Pomozte naplnit misky v útulcích", za kterým stojí Nadace na ochranu zvířat a společnost Mars. „V rámci této spolupráce bude ve 43 Albertech po celé republice probíhat charitativní sbírka krmiva pro nejbližší útulek v okolí prodejny. Jednoduše stačí, aby zákazníci zakoupili jakékoli krmivo pro psy a kočky a vložili ho do připraveného koše u východu. Během tohoto dne budou mít také možnost si přímo na prodejně promluvit se zástupcem místního útulku, případně si prohlédnout fotky zvířat určených k adopci,“ říká k projektu Dagmar Krausová, tisková mluvčí obchodního řetězce Albert.

Součástí projektu "Pomozte naplnit misky v útulcích" je i benefiční akce pořádaná 3. října v parku Na Pankráci na Praze 4. Zahájí ji Marta Kubišová. Pro návštěvníky je připraven bohatý program, jehož součástí budou i ukázky dovedností asistenčních a záchranářských psů či adopční nabídka psů a koček z útulků. V průběhu kampaně, která proběhne až do 1. listopadu, je z koupě každého z produktů značky Whiskas a Pedigree část výtěžku darována vybraným útulkům v Česku.