Dohoda o akvizici byla oznámena společností Ahold, nizozemskou mateřskou společností Alberta, 11. března 2014. Tento krok je součástí strategie skupiny Ahold expandovat a dosáhnout vedoucího postavení na trhu v České republice. Proces integrace začíná dnešním dnem a jeho ukončení je očekáváno v průběhu roku 2015.

Velmi rád bych přivítal nové kolegy do naší společnosti a těším se na spolupráci při vytváření ještě lepšího místa k nákupu pro naše zákazníky. Jsme velmi hrdí na fakt, že můžeme naše podnikání rozvíjet společně, z čehož budou mít prospěch i naši obchodní partneři včetně široké sítě našich lokálních dodavatelů. Kombinace toho nejlepšího ze SPARu a Alberta, dvou značek, které se k sobě přirozeně hodí, nám umožňuje stát se společností se slibnou budoucností v České republice”, říká CEO společnosti Albert, Jesper Lauridsen.

Plánujeme přeměnu obchodů na značku Albert, nicméně zachováme všechny silné atributy, které jak SPAR tak Albert nabízí současným zákazníkům. Pečlivě zvažujeme, jak nejlépe zapojit tyto prvky do nabídky stávajících prodejen Albert, abychom skutečně mohli nabídnout to nejlepší z obou,” říká Jesper Lauridsen o budoucnosti nové značky Albert.

Albert bude provozovat kolem 330 prodejen po celé České republice s více než 17 500 zaměstnanci. Akvizice udělá ze značky Albert předního hráče na českém maloobchodním trhu, který obslouží kolem 640 000 zákazníků denně.

Albert and SPAR join forces to become an even better place to shop

August 1, 2014 - Albert today announced that it has successfully completed its acquisition of SPAR’s business in the Czech Republic.

The agreement to acquire the business was announced by Ahold, Albert’s Dutch parent company, on March 11, 2014. This step is part of Ahold’s strategy to expand its reach to obtain a leading market position in the Czech Republic. The integration starts today, and is expected to be finalized in the course of 2015.

“I would like to welcome the new associates to our company and look forward to working together to create an even better shopping experience for our customers. We are proud that we are able to further grow our business, which will also benefit our business partners, including many local suppliers. Combining the best of SPAR and Albert, two businesses that have a natural fit, enables us to be a company with a promising future in the Czech Republic,” says Albert’s CEO Jesper Lauridsen.

“We plan to rebrand the stores to our Albert brand; however, we will maintain all the strong attributes that both SPAR and Albert offer customers today. We will carefully consider how to incorporate SPAR’s most compelling features into our existing Albert stores, so that we can truly offer the best of both,” commented Jesper Lauridsen on the future of the new Albert brand.

Albert will operate around 330 stores across the Czech Republic with more than 17,500 associates. The acquisition will make Albert the leading brand in the Czech food retail market, serving around 640,000 customers every day.

Cautionary notice

This press release includes forward-looking statements, which do not refer to historical facts but refer to expectations based on management's current views and assumptions and involve known and unknown risks and uncertainties that could cause actual results, performance or events to differ materially from those included in such statements. These forward-looking statements include, but are not limited to, statements as to refocus of Ahold Europe operations, opportunities for growth, streamlining and simplification of the organization's support services, customer proposition and organizational capabilities. These forward-looking statements are subject to risks, uncertainties and other factors that could cause actual results to differ materially from future results expressed or implied by the forward-looking statements. Many of these risks and uncertainties relate to factors that are beyond Ahold’s ability to control or estimate precisely, such as the effect of general economic or political conditions, fluctuations in exchange rates or interest rates, increases or changes in competition, Ahold’s ability to implement and complete successfully its plans and strategies, the benefits from and resources generated by Ahold’s plans and strategies being less than or different from those anticipated, changes in Ahold’s liquidity needs, the actions of competitors and third parties and other factors discussed in Ahold’s public filings and other disclosures. Readers are cautioned not to place undue reliance on these forward-looking statements, which speak only as of the date of this press release. Ahold does not assume any obligation to update any public information or forward-looking statements in this press release to reflect subsequent events or circumstances, except as may be required by applicable laws. Outside the Netherlands, Koninklijke Ahold N.V., being its registered name, presents itself under the name of “Royal Ahold” or simply “Ahold”.