Život bez masa nejen jako životní styl

Za vznikem Světového dne vegetariánů stojí Severoamerická vegetariánská společnost, a to už od roku 1977. Dle dostupných údajů se v současné době k tomuto životnímu stylu celosvětově hlásí zhruba jedna miliarda obyvatel*. V České republice se postojem Čechů k vegetariánství zabývala již v minulosti například agentura STEM/MARK prostřednictvím kvantitativního průzkumu**. I přesto, že si většina dotázaných jen stěží dokáže představit život bez masa, se k vegetariánství staví pozitivně, vyplynulo z průzkumu.

Vegetariánská strava je založena především na konzumaci produktů rostlinného původu a omezením vybraných živočišných produktů, zejména masa a ryb. Podobnou životní filozofií ovšem s přísnějšími pravidly je veganství, které se zříká nejen konzumace masa, ale i vajec a mléčných výrobků. Podle odborníků ale může vést tento způsob stravování k prevenci i léčbě proti některým druhům onemocnění.

Zdravému dospělému jedinci může jeden či více dní vegetariánského způsobu stravování jen prospět. Statistiky dokazují, že u příznivců vegetariánského stravování je mnohem nižší výskyt známých civilizačních chorob, jako je obezita či kardiovaskulárních onemocnění,“ říká RNDr. Pavel Suchánek, odborný garant projektu Nadačního fondu Albert Zdravá 5.

Albert vegetariánům

Také obchodní řetězec Albert reaguje na zvyšující se poptávku po bezmasých produktech. Svým zákazníkům může nyní nabídnout více než deset druhů nevšedních zeleninových pomazánek v bio kvalitě pod vlastní značkou Albert Veggie.

V produktové řadě vlastní značky Albert Veggie najdou naši zákazníci produkty nejen pro vegetariány a vegany, ale pro všechny, kteří si čas od času dopřejí bezmasý den. Sortiment Albert Veggie zahrnuje pomazánky neobvyklých chuťových kombinací zeleniny, ovoce, luštěnin, bylinek a koření. Vyzkoušejte například pomazánku s čočkou a mrkví, cizrnou a mangem či ananasem a kari,“ říká Dagmar Krausová, tisková mluvčí obchodního řetězce Albert.

*Zdroj: biofach: http://www.bio-info.cz/zpravy/veganu-a-vegetarianu-pribyva
**Zdroj: STEM/MARK: http://www.vegetarian.cz/ostatni/stenmark%20o%20veget.html

vege_burgr

Vegetariánský burger

To, že pokrmy bez masa mohou být velmi chutné, dokazuje i recept na hamburger pro vegetariány z oblíbeného magazínu Albert v kuchyni. Na jeho přípravu budete potřebovat:

• 100 g   kuskusu
  • 100 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 malá cibulka, 2 stroužky česneku
  • 1 malá chilli paprička, zbavená semeníku
  • 1 lžička kmínu, špetka soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 1 plechovka nakládaných bílých fazolí, slitá
  • 2 lžíce koriandru
  • 1 citron
  • 1 vejce, našlehané vidličkou
  • 4 housky, směs salátových lístku, okurky nakládačky a ostrý kečup k podávání

Postup: Kuskus přesypte do mísy, zalijte vroucím vývarem, přiklopte a nechte pět minut stát. Promíchejte jej vidličkou. Mezitím rozpalte jednu lžíci oleje ve velké pánvi. Přidejte najemno nasekanou cibuli, česnek a chilli papričku a za stálého míchání opékejte pět minut. Přimíchejte kmín a pepř a opékejte jednu, dvě minuty dokřupava. Fazole dejte do velké mísy, pořádně je rozmačkejte. Přidejte k nim cibulovou směs, kuskus, nasekaný koriandr, nastrouhanou kůru z citronu a vejce. Promíchejte a dobře osolte. Ze směsi udělejte čtyři karbanátky a dejte je na chvíli do lednice. Troubu předehřejte na 180°C. Zbylý olej rozpalte v pánvi a pak na něm dvě minuty z každé strany osmažte burgery. Potom je šest až osm minut dopečte v troubě. Housky podélně překrojte, na spodní díly dejte salát a kečup, navrch burgery a plátky okurky.