Koupím nějaké maso

První chybou je vůbec výběr masa. Samozřejmě jste určitě byli v restauraci svědky steaků z kuřecího masa, z vepřové krkovice, tuňáka apod. Může být, ale steak v pravém slova smyslu je hovězí steak. I tak ale nemáte vyhráno. Hovězí přeci jen není jeden kus masa, proto je důležitá správná volba i v rámci jednoho druhu masa. Jednotlivé druhy se mezi sebou liší vzhledem, strukturou a hlavně chutí. S jakými druhy steaků se můžete setkat, jsme se rozepsali v tomto článku o hovězím mase.

Z lednice rovnou na pánev

Pánev, případně gril, jste již rozpálili, jdete do lednice pro tu parádu a… Počkat! Maso z lednice nikdy nedávejte rovnou na pánev! Pokud tak učiníte, nepodaří se vám steak udělat správně, steak bude nedodělaný a na povrchu šedivý. Nemluvě o jeho chuti, která bude zcela jistě příšerná. Tenkým plátkům typu fillet mignon stačí po vyjmutí z lednice půl hodinka v pokojové teplotě. Tlustší steaky (cca 3cm) potřebují odležet hodinku až dvě. Nevyplatí se nic uspěchat. Výsledek je pak o to lahodnější.

Dám na to spoustu koření a bude to bomba

Zapomeňte na grilovací koření, steakové koření a podobné směsi. Steaky jsou oblíbené právě pro svou fantastickou chuť masa, proto zpravidla postačí pouze sůl a pepř. Nebojte se však svůj kus masa pořádně osolit a opepřit, hovězí maso toho snese hodně. Doporučujeme používat zejména hrubou sůl a čerstvě namletý pepř. K dotváření chutí slouží především omáčky a dipy, bez kterých se steaky takřka nepodávají, i proto je lepší nechat kořenící směsi pro jednou stranou. Mezi nejoblíbenější patří pepřová omáčka na steak.

Na mírném plameni to bude akorát

Pánev i gril musejí být pořádně rozpálené. Nebojte se ani toho, že by mohl rozpálený olej trochu kouřit. Abyste předešli spálení oleje, používejte především rostlinný olej. Často se to dělá tak, že na pánev se již žádný olej nedává a olejem se potře pouze maso. V případě, že byste neměli pořádně rozpálenou pánev, případně gril, maso by se vám nezatáhlo a veškerá šťáva by vám vytekla ven. Ke konci opékání steaku můžete přidat kousek másla a nechat ho rozpustit. Vznikne vám tak skvělá šťáva.

To poznám od oka, jestli  už je akorát

Věřte nám, že od oka to nepozná ani zkušený kuchař. Myslet si, že máte vyhráno, pokud dodržíte přesný čas, je chyba, protože každý má jiný kus masa, jinak vysoký steak a hlavně jinak rozpálenou pánev (gril), takže řídit se pouze podle času je celkem zavádějící. Je pravda, že někteří profesionálové poznají správně propečený steak podle dotyku. Tento postup vyžaduje však léta praxe, a i tak se můžete mýlit. Chcete-li ale být opravdu přesní, použijte vpichový teploměr. Podle vnitřní teploty poznáte s přesností, jak na tom vaše maso je. Není to žádná ostuda, používají ho totiž i profesionálové. Pokud jste měli na začátku až moc rozpálenou pánev, váš steak je celkem vysoký a už se na něm vytvořila kůrka, nechte ho dodělat v rozpálené troubě. O tom, jaké druhy propečení existují, včetně informací o správných teplotách uvnitř steaku, jsme se rozepsali rovněž v článku o hovězím mase.

Hned to nakrájím, dokud je to teplé

Po dopečení maso ihned nekrájejte, potřebuje si totiž trochu odpočinout. V případě, že byste maso ihned rozkrojili, veškerá šťáva vám vyteče ven a v mase vám nezbude žádná chuť. Nebojte, že by vám mohl vychladnout. Klidně jej přikryjte alobalem a nechte 10 až 15 minut odpočívat. Opravdu se vyplatí si počkat.

Tipy na recepty závěrem

Často se ke steakům podává zeleninový salát, který celý pokrm trochu odlehčí. Jindy je hlad takový, že nepohrdnete steaku s pečenými brambory. Velmi často se setkáte se steakem na pepři, teď si ho můžete připravit i doma. Bylinky skvěle doplní maso v každém případě, proto je najdete v receptu na šťavnatý hovězí chuck tender. Dipy jsou samozřejmě součástí správného steaku. Proto vyzkoušejte steak s exotickou omáčkou z kiwana.

hovezi-chuck-tender-steak.pngPokud máte chuť na pořádnou porci masa, kterou provoní směs čerstvých bylinek, pak byste se měli vrhnout na hovězí chuck tender.

 

steak-kiwana.pngMáte rádi k masu dipy, ale chtěli byste už vyzkoušet i něco nového? Vyzkoušejte steak s omáčkou z kiwana.