Rajčata, okurka a…

Objevte pestrost zeleniny. Používat tři druhy zeleniny stále dokola sice není nějak výraznou chybou, ale vyzkoušení nových druhů a kombinací jistě není na škodu. Nebudete pak mít pocit, že jíte pořád stejné jídlo, a tím pádem si budete určitě chtít salát připravit stále častěji. To vám otevírá zaručenou cestu ke zdraví. Tak proč to nevyužít?

Opláchnout a do mísy

Je důležité zeleninu před použitím důkladně omýt. Zejména listy různých salátů je třeba dobře opláchnout, jelikož se v nich drží nečistoty a někdy i drobný hmyz. A to je přeci nežádoucí.

Stejně tak důležité je ale i důkladné osušení zeleniny. Když každý druh opláchnete a rovnou hodíte do mísy, a pak jen přidáte zálivku, budete mít místo salátu spíše lázeň se zeleninou. Zeleninu osušte nejlépe ubrouskem. Existují na to rovněž takzvané odstředivky. Jedná se o mísy se sítem, kam se vloží mokrá zelenina, a s pomocí točícího mechanismu se díky odstředivé síle dostane téměř veškerá voda pryč do mísy. Vodu z mísy poté vylijete a můžete pokračovat v přípravě.

Dresink je nutnost

Každý salát nepotřebuje nutně dresink. Někdy stačí pouze zeleninu zakápnout olivovým olejem. Důležité je však ho pokaždé dochutit solí a pepřem. To je železné pravidlo, které by se nemělo porušovat.

Salát s avokádemJakýkoliv dresink nepatří do jakéhokoliv salátu. Příkladem je salát s avokádem, do kterého se jistě majonézový dresink nehodí. Naopak potřebuje trochu svěžesti v podobě citronové šťávy.

Mám oblíbený dresink, který dávám všude

Každý dresink se nehodí do každého salátu. Pokud máte salát s avokádem, určitě se do něho nehodí zálivka z majonézy. Stejně tak do bramborového salátu určitě nepatří balzamikový ocet.

Stejně jako u jiných pokrmů se musíte dívat na to, co se k čemu hodí a co k sobě skvěle ladí. Je škoda si dokonalý salát zkazit zálivkou. Proto je nutné zálivku brát jako jednu z hlavních součástí a ne jako bonus.

Zelenina = salát

Další velmi častou chybou je, že si většina lidí pod pojmem salát představí zamíchanou zeleninu. Často to tak může být jako v případě okurkového salátu nebo rajčatový salát s cibulí a čekankou.

Salát s lososem a parmazánem

Saláty nejsou pouze o zelenině. Můžete do nich přidat například sýry nebo uzeného lososa. Nebo klidně obojí a máte salát s lososem a parmazánem.

Častěji se ale setkáváme s tím, že se v salátu nachází i něco navíc. V tomto případě se obvykle jedná rovněž o jednu z hlavních ingrediencí, která je pro dokonalost salátu nezbytná. Kromě celkem běžného přidávání těstovin a z toho vzniklých těstovinových salátů můžete přidat i nejrůznější druhy sýrů. Vnikne vám tak například rukolový salát s gorgonzolou a medový dresinkem, řecký salát s feta sýrem nebo také salát s melounem, šunkou a mozzarellou.

Masoví jedlíci zase ocení přítomnost masa, ať už jde o kuřecí, křupavé kuřecí nebo i o rybí maso v podobě tuňáka, uzeného lososa, ančoviček či makrely.

Výjimkou nejsou ani další ingredience, které mohou být součástí salátu. Můžeme jmenovat například fazole, kuskus, cizrnu, vejce, žampiony, olivy či křupavé krutony. Zkrátka máte na výběr z nekonečně mnoho kombinací a chutí.

Namixovat všechno dohromady

Některé ingredience není vhodné míchat dohromady s celým salátem a dresinkem, například křupavé kuřecí kousky nebo sýr. Jednak to nebude vypadat dobře, a také křupavé kousky v dresinku nebudou už zas tak křupavé. Kromě skvělé chuti je přeci důležité i to, jak daný pokrm vypadá.

A co vy? Zvládáte přípravu salátu bez nejčastějších chyb?