Na táboření je mimo jiné sympatická skutečnost, že pro děti nemusíte vymýšlet žádná příšerně složitá jídla. Naopak: Největší úspěch má jednoduchá bašta, která se snadno připravuje, je u ní zábava a po přípravě se nemusí bůhvíjak uklízet. Láká vás to? Výborně! Mrkněte na naše tipy pro malé i velké hladové táborníky.

Pavouci, ježci a chobotnice

Všechny děti milují opékání špekáčků na táborákem. Jen ostřílení trampové je ovšem umí nakrájet tak, aby připomínaly fantastické živočichy z lesa i mořských hlubin! Naučte děti jak na to. Pojídání zdivočelých špekáčků pak můžete doprovodit vyprávěním loveckých a pirátských historek.

Jak nakrájet špekáčky

JEŽEK: Nařízněte špekáčky po zaoblených krajích do křížku a na hřbetu do šachovnice; čím hustší vzor, tím líp. Vzorek se po opečení krásně vyježí.

PAVOUK: Nejprve napíchněte špekáček na prut. Pak nařízněte zaoblené konce do křížku, tentokrát však zakrojte na obou stranách velmi hluboko, až téměř k prutu. Až se nohy pěkně napnou, výsledkem bude osminohý sekáč!

CHOBOTNICE: Špekáček překrojte napůl. Plochý kraj pak do hloubky nařízněte do křížku, pootočte a zakrojte ještě jeden hluboký křížek, aby vznikla hvězdička. Špekáček pak napíchněte na prut uprostřed zaobleného konce. Chobotnice nad ohněm roztáhne osm chapadel, jako kdyby právě vyplouvala z temných vod oceánu!

Aby se nohy chobotnice zkroutily téměř do kolečka, postupujte stejně, špekáček však nekrájejte napůl; nechte jej vcelku, aby byly nožky delší. Na vnitřní straně každé "nohy" přidejte pár mělkých zářezů, aby se zatočily ještě více.

Ohniště - pagodaJeště před přípravou špekáčků je třeba rozdělat pořádný táborový oheň. Tvar pagody je vhodný pro velké události, ale spotřebujete při její tvorbě hodně dřeva. Vnitřek pagody vyplníme klestím a drobným dřívím, abychom usnadnili podpal ohně. Jak založit další ohniště najdete v nové knize Prázdniny v jednom kole.

Teď vařím já!

Táboření a vaření s dětmi bývá lepší, když je necháte, aby se zapojily. Každé mrně se rádo pochlubí: "To jsem uvařil já!", a i ten nejmenší táborník může držet v tlapce prut... zvláště, když jej podpírá vidlice zabodnutá v zemi.

Na prut se toho dá napíchnout spoustu - a děti milují pestrost. Kromě špekáčků můžete opékat chleba, kukuřici, kolečka točeného salámu, kusy papriky, čerstvě nasbírané houby, a dokonce i ovoce, jako broskve, švestky nebo ananas.

pečené batáty ve slaniněSladké brambory ve špekové košilce jsou dalším skvělým receptem k ohni. Před opečením na ohni je bude třeba doma chvilku povařit.

Děti bude náramně bavit i pečení v alobalu, zvlášť, když jim dáte možnost sestavit si vlastní balíček s večeří; nabídněte jim, aby si vybraly kousky ryby nebo masa, doplnily je podle vlastní chuti zeleninou (perfektní jsou rajčata, hrachové a fazolové lusky, mrkev i brambory), zabalte jídlo do hliníkové fólie a nechte je péct v horkém popelu. Uvidíte, jak se budou na jídlo těšit.

Hurá na sladkosti!

Konečně jsme u sladkostí; a proč se rovnou nevrhnout na něco tak trochu netradičního? Opékání pěnových bonbónů marshmallows milují všechna americká mrňata. Vyzkoušejte je i vy!

“S'more” je klasický táborákový dezert, složený z opečeného marshmallow a tenkého plátku čokolády mezi dvěma grahamovými krekry. Horký pěnový bonbón roztaví čokoládu a výsledkem je hříšně dobrý slaďoučký minisendvič. V USA je mají tak rádi, že jim věnovali vlastní svátek! Pokud tedy budete s dětmi tábořit 10. srpna, nezapomeňte, že opékání s'mores je prakticky povinnost. A pssst… dospělí, kteří rádi mlsají, si mohou opečené marshmallows nenápadně namáčet třeba do Baileys...

Fantazii se meze nekladou; co třeba banán, rozkrojený podélně napůl a uvnitř posypaný trochou nastrouhané čokolády? Až jej opečený osvobodíte z alobalového vězení, bude se topit v čokoládové omáčce a vonět jako tropický sen. Jen pozor, ať si děti nespálí prsty!