Co jsou to povidla a z čeho je připravit?

Povidla jsou hustá kašovitá směs, která vzniká vařením či vypečením ovoce. Ač se vám na první pohled může zdát, že vedle marmelád a džemů vypadají povidla jako totéž, nepochybně se mezi sebou liší.

Na rozdíl od ostatních se tradiční povidla vaří či pečou bez přidaného cukru až do zahuštění. Tuhou konzistenci získají přirozeně bez přidávání dalších zahušťovacích látek.

Nejčastější variantou jsou švestková povidla. Použít však můžete i hrušky či jablka.

My však zůstaneme u těch tradičních švestkových. Je důležité použít při přípravě správné švestky. Ideální jsou dozrálé švestky, které byly již postihnuty prvními mrazíky. Budou tak obsahovat více přirozeného cukru. Správné načasování přinese to pravé ovoce.

Kupovaná versus domácí

Rozdíl mezi kupovanými a domácími povidly spočívá v tom, že kupovaná se vyrábí z lekvaru neboli švestkového polotovaru nebo ze sušených plodů. Tmavou barvu získají přidáním karamelu.

U domácích povidel je příprava sice časově náročnější, nicméně výsledek je nesrovnatelný.

LokšeNaši sousedé ze Slovenska polévají povidly své tradiční bramborové placky – lokše.

Zpátky v čase

Kolem původu povidel se vyskytují určité nejasnosti. Povidla jsou totiž považovaná za typicky slovanský pokrm, ale některé zdroje uvádí původ na Balkánském poloostrově či v oblasti dnešního Srbska. Záznamy o výrobě a konzumaci povidel na našem území pocházejí z 15. století.

Naše zdraví

Povidla jsou tvořena z přibližně 60% sacharidy, což ovlivňuje hladinu cukru v krvi. To znamená, že povidla dodají tělu energii, avšak nejsou vhodná pro diabetiky či obézní lidi. Dále obsahují vlákninu, která pomáhá správnému chodu metabolismu. Jsou zde zastoupeny i minerální látky, zejména draslík a hořčík, které snižují krevní tlak. Výskyt vitamínů je nižší z důvodu dlouhodobého tepelného zpracování ovoce.

Jak správně připravit povidla?

Jaké švestky na povidla použít již víte, ale co s nimi dál? Existuje více variant, jak na to. Základní varianty jsou buď pečení v troubě, nebo vaření, přičemž se používá postup s mícháním nebo bez míchání.

Postup při pečení v troubě: Odpeckované a rozemleté švestky vložíte do pekáče a smícháte s vinným octem (případně i s cukrem, pokud nemáte k dispozici správně uzrálé švestky), a necháte přes noc uležet. Ocet lze rovněž nahradit citronovou šťávou. Druhý den vložte pekáč se švestkami do rozpálené trouby na 180°C a pečte přibližně 5 hodin. Následně pořádně promíchejte, nalijte povidla do zavařovaček a otočte je dnem vzhůru.

V případě vaření s mícháním upravte švestky den předem výše popsaným způsobem a vložte do hrnce. Druhý den vařte švestky za téměř stálého míchání přibližně hodinu na větším plamenu, švestky se mezitím rozvaří, poté plamen snižte a za pravidelného míchání vařte přibližně další dvě hodiny, aby se vám nepřipálily ke dnu hrnce.

Modernější a méně pracný způsob bez míchání začněte stejně jako předchozí, tedy vařte švestky zprudka asi hodinu, poté snižte plamen, zakryjte hrnec pokličkou a vařte na mírném plamenu dalších 5 hodin. Mezitím vůbec nemíchejte, není to třeba. Nakonec rozmixujte povidla tyčovým mixérem do hladka a nalijte je do sklenic výše popsaným způsobem.

Čokoládová povidlaMilovníci čokolády mohou vyzkoušet variantu povidel s čokoládou a kořením, svým chuťovým buňkám se jistě zavděčí.

Povidla v kuchyni

Povidla máme hotová. Co tedy s nimi? Můžete si je buď jen tak namazat na chleba, nebo je dále využít při přípravě například některého z následjících porkmů.

Jistě jste u svých prarodičů někdy ochutnali tradiční povidlovník. Zde se můžete podívat, jak to ty babičky vlastně dělaly. Jako náplň slouží povidla například v tvarohových taštičkách, trojhráncích či koblihách.

Povidla se již dostala i do moderních receptů ze zahraničí. Vyzkoušet můžete například brownie s povidly či povidlové muffiny.

Proč povidla nepoužít i u slaných jídel? Sladká chuť povidel se skvěle propojuje s masem. Určitě zkuste připravit švestkovou omáčku ke steakům při grilování s přáteli. Jen stěží pak budete chtít ke steaku jinou. Jiná varianta povidlové omáčky lahodně doplní uzené maso a bramborové knedlíky. Stejně jako u sladkých jídel se povidla hodí i jako náplň, v tomto případě posloužily jako náplň pro nadívaná kuřecí prsa.