Předkrmy

Předkrmy jsou důležitou částí hlavního jídla. Nastartují naše chuťové buňky a připraví nás na hlavní chod. Stejně jako je tomu u nás, rozlišujeme ve francouzské kuchyni předkrmy studené a teplé.

Paštika z kuřecích jater na dřevěném prkénkuJako studený předkrm nám může posloužit například domácí paštika z kuřecích jater, kterou si namažeme na čerstvou francouzskou bagetu. Paštiky se rovněž připravují z husích či kachních jater.

Velkým příznivcem francouzské kuchyně je také světově známý britský kuchař Jamie Oliver, který by vám jako teplý předkrm nejspíše naservíroval svou francouzskou cibulačku, typickou francouzskou polévku, jejímž základem je, jak už název napovídá, velké množství cibule, která se na mírném plameni dusí za podlévání vývarem i bílým vínem do zlatova.

Hlavní chod - to je, oč tu běží

Po předkrmu následuje (pro některé gurmány nejdůležitější) část menu, která má své nezaměnitelné místo v dokonalém celku s ostatními chody. Je jím hlavní chod. Francouzská kuchyně nabízí opravdu mnoho specialit, z nichž si některé můžeme připravit sami ve své kuchyni, čímž se můžeme na chvíli stát šéfkuchařem svého domácího francouzského rituálu.

Tradiční francouzský pokrm, který si můžete připravit ve svém domácím prostředí, je například hovězí bourguignon, což je hovězí maso dušené na červeném víně (nejčastěji burgundském – podle regionu Burgundsko) a hovězím vývaru spolu s mrkví, česnekem a bylinkami. Ke konci úpravy můžeme přidat slaninu a také žampiony. Podáváme s bagetou.

Doporučujeme zkusit Lotrinský koláč neboli Quiche, což je slaný koláč z listového těsta s náplní, která obsahuje vejce, smetanu, sýr a další suroviny, v tomto případě hlavně slaninu a sýr. Existuje totiž více variant tohoto koláče, do jehož náplně se může podle receptu přidat zelenina, maso, ryby, špenát, cibule, rajčatový protlak a podobně.

Jako důkaz, že Francouzi milují zeleninu, vám představíme na první pohled obyčejný pokrm, avšak jeho chuť je neobyčejná – Ratatouille. Ratatouille se skládá z vařené zeleniny – lilku, cukety, papriky, rajčat a cibule, a z dalších surovin, jako je česnek, olivový olej nebo provensálské bylinky.

Finále v podobě sýrového chodu, či dezertu

Po hlavním chodu následuje sýrový chod, nebo dezert. Vše záleží na tom, jaké menu si vyberete. Francie je typická výrobou vlastních sýrů, které se často mohou vyrábět jen v určitých lokalitách podle svého původu. Nejen díky tomu si získávají půvab gurmánů po celém světě. Pokud jste milovníky sýrů, jistě budete znát některé z následujících příkladů. Mezi nejznámější modré (plísňové) sýry patří Roquefort, který je vyráběn z ovčího mléka. Jeho českou obdobou je sýr niva. Dalším světově známým sýrem, pocházejícím z Francie, je camembert, velice jemný sýr z kravského mléka s plísní na povrchu, kterému se nejvíce blíží český hermelín. Podobným, avšak více tučným sýrem, je sýr Brie, jehož povrch rovněž obklopuje plíseň. Existují až čtyři stovky dalších druhů francouzských sýrů, takže výběr je opravdu obrovský.

Creme brulée s bílou čokoládouKdo si raději po hlavním chodu potrpí na sladké, toho francouzská kuchyně také nezklame. Zkusit můžete dezert créme brulée, pudinkový dezert – nejčastěji s vanilkovou příchutí. Mezi další sladké dezerty řadíme například vanilkové a čokoládové řezy nebo také sladké koláče.

Podávané nápoje

Nápoje jsou podávané během celého menu od předkrmu, přes hlavní chod, až po sýrový chod nebo dezert. Celý rituál se zahajuje aperitivem – suchým, mírně alkoholickým nápojem (Armagnac, Calvados, Pastis), který povzbudí chuť k jídlu i ke konverzaci. Během jídla se podává víno a voda. Druh vína vždy závisí na pokrmu, který je servírován. Bílá vína skvěle doplňují například ryby a pokrmy z mořských plodů, červená mohou doplnit pokrmy z vepřového nebo hovězího masa. Po dezertu následuje digestiv, který doplní sníženou hladinu trávicích enzymů. Mezi digestivy řadíme likéry, likérová vína, koňaky nebo také šampaňské. Digestivem celý rituál končí a s ním i naše nahlédnutí pod pokličku francouzské kuchyně.