Datum použitelnosti

U baleného zmrazeného masa (včetně mletého) se udává datum minimální trvanlivosti, tedy do kdy musí být maso zpracováno. Naproti tomu údaje u baleného mletého masa chlazeného uvádějí čas umletí. Takové maso musí být spotřebováno do 24 hodin.

Obal

Maso balené v ochranné atmosféře má mít fólii lehce přefouknutou. Je-li obal splasklý, pak došlo k jeho porušení. Takový výrobek není vhodné kupovat.

Kontrola dotykem

Čerstvé a kvalitní maso by pod dotykem prstu mělo klást mírný odpor. Jeho vlákna by neměla být příliš měkká.

Barva masa

Obecně platí, že světlejší maso plné šťávy a se světlejším tukem je z mladého kusu zvířete. Starší maso je naopak tmavě červené až černé a tuk je dost nažloutlý.

Povrch masa

Nadměrně scvrklý povrch u drobných výrobků, např. párků, špekáčků nebo točeného salámu, nás upozorňuje, že se s velkou pravděpodobností jedná o starý výrobek. U trvanlivých klobás a salámů naopak scvrklý povrch značí výrobek vysoké kvality.