Máte dotaz, na který nevidíte odpověď? Jednoduše použijte náš kontaktní formulář a my váš dotaz zodpovíme!

Doma jsem po rozbalení balíčku masa zakoupeného ve vašem obchodě zjistila, že toto maso je nevyhovující. Bude mi uznána jeho reklamace?

Ano, pokud je náš zákazník s kvalitou masa zakoupeného v některé z našich prodejen z jakéhokoli důvodu nespokojen, budou mu jeho peníze vráceny zpět.


Maso zakoupené ve vašem obchodu nemělo po uvaření dobrou chuť. Personál dotyčné prodejny mi však jeho reklamaci neuznal. Proč?

Maso, které bylo jakkoli tepelně upraveno (ať už vařením, pečením, smažením, grilováním atd.), nelze už bohužel vrátit zpět.


Mohu už zakoupené maso vrátit zpět a vybrat si místo něj jiné?

Pokud nejste s masem zakoupeným v některé z našich prodejen spokojen, budou vám peníze, které jste za něj utratil, vráceny zpět.


Co je to modifikovaná ochranná atmosféra?

Modifikovaná ochranná atmosféra (MAP - Modified Atmosphere Packaging) je jeden z nejmodernějších způsobů uchování masa. Do balení je přidávána směs plynů (02, N2, CO2), která podporuje perfektní vzhled, přirozenou barvu a vynikající chuť masa a vede ke zpomalení mikrobiálních procesů. Díky MAP si maso zachovává svou křehkost a šťavnatost a neosychá v důsledku kontaktu s okolním vzduchem. Balení zamezuje oxidaci masa bez použití konzervačních látek a zajišťuje tím jeho delší trvanlivost a delší záruční dobu.


Je lepší grilovat na uhlí nebo na briketách?

Rozhodně je potřeba používat jen palivo určené pro grilování, nelze použít všechno, co hoří, protože by to mohlo být zdraví škodlivé a jídlo by nemuselo vůbec dobře chutnat. Ideální je používat speciální brikety na grilování, vyrobené z lisovaného mouru z dřevěného uhlí, často se používají také speciální briketky ve tvaru kostek, které se vyrábějí ze skořápek kokosových ořechů. Někdo má v oblibě také štěpiny z tvrdého dřeva, například bukového nebo révového, ale ty potřebují delší dobu k rozhoření.


Jak dlouho před grilováním je potřeba rozehřát gril?

To nelze jednoznačně říct, záleží to jak na druhu grilu, tak na použitém palivu. Ideální čas k zahájení grilování je situace, kdy se na žhnoucí vrstvě dřevěného uhlí či briket objeví bělavá vrstvička popela. V průběhu grilování pak přikládáme ze stran, abychom neoslabili žár uprostřed grilu.


Co znamená medium rare?

Tak se označuje míra propečení masa. Steak propečený medium rare znamená propečený středně, venku je tmavě hnědý, uvnitř růžový a šťavnatý. Rozeznáváme více stupňů propečení: raw (syrový, nepečený), blue rare (opečený jen velmi lehce na povrchu), rare (jemně propečený, na pvrchu hnědý, uvnitř krvavý), medium rare, medium (maso propečené, střed růžový), medium well (maso propečené dohněda, uvnitř náznaky růžové), well done (zcela propečené). Každý strávník si obvykle najde ten stupeň propečenosti, který mu nejvíce chutná.


Jak se grilují ryby?

Aby byla grilovaná ryba skutečně chutná, musí zůstat šťavnatá a nesmíme ji vysušit. Proto je lepší používat ryby, které jsou tučnější. Ke grilování se hodí především makrela, losos, pstruh, sleď, úhoř, mečoun, můžeme použít také krevety. Rybu omyjeme, osolíme, obložíme bylinkami a vložíme do alobalu. Je vhodné použít také česnek či citrónovou šťávu, protože mohou omezit intenzivní rybí vůni. Grilujeme zabalené v alobalu podle velikosti porce, na středně velkého pstruha vy mělo stačit cca 20 minut na dobře rozpáleném grilu. Můžete na grilu také vyzkoušet recept na rybu v koriandrové krustičcenebo si připravit grilovaného pstruha se zeleninou či grilovaného lososa s limetkovým máslem .


Co hodit na gril vegetariánům?

Grilovat se dá prakticky všechno, co je dostatečně velké, aby nepropadlo roštem. Vynikající je grilovaný lilek či paprika, cibule nebo cuketa, je možné na grilu opéct předvařené brambory či kukuřičné klasy, někdo griluje například i bagetu ochucenou olejem, bylinkami či sýrem (například na sendvič s kozím sýrem). Zelenina se griluje zpravidla v alobalu, abychom se nepřipravili o šťávu, která by jinak vytekla. Můžete vyzkoušet grilovanou zeleninu, grilovaný lilek s rajčaty a mozzarelou nebo chřest grilovaný se sezamem podle našeho receptu. Samozřejmě můžeme grilovat i ovoce, které získá grilováním zajímavou příchuť, například si můžete připravit grilované mango nebo blumové špízy.


Chystáme se na grilování s dětmi - co jim připravit?

Pro děti jsou ideální lehčí jídla – grilované kuře či krůtí maso, zelenina, ovoce. Můžeme jim připravit například grilovaný ananas nebo banán, chutná jim třeba i grilované jablko se skořicí, grilované mango nebo hruška marinovaná v brusinkovém želé, smlsnou si na oblíbené grilované kukuřici. Je potřeba dohlédnout na to, že dětský žaludek hůře snáší příliš kořeněné nebo připálené pokrmy. A ideální je, když mohou děti při grilování pomáhat, protože o to raději se pak podílejí i na konzumaci. Nečekanou pochoutkou, kterou děti určitě ocení, jsou blumové špízy.