Mrkev a její kořeny

Každý jistě ví, že mrkev patří stejně jako celer, petržel nebo červená řepa mezi kořenovou zeleninu. V kuchyni upravujeme především její kořenovou část, zřídkakdy i její nať.

Rostlina mrkve původně pochází z jižní Asie z oblasti Afgánistánu, Íránu a Pákistánu. Její historické rozšíření zůstává neznámé. Předpokládá se, že se rozšířila v 10. století do oblasti od východního Středomoří po Indii a dále ve 12. století do Evropy a do Číny.

Zajímavé je, že mrkev nemusí mít pouze oranžovou barvu. Původní odrůda byla černá. Oranžová odrůda, jak ji známe, byla vyšlechtěna až v 17. století v Holandsku, odkud se rozšířila do celého světa. Další odrůdy mohou být bílé, žluté, červené, fialové apod.

Mrkev je receptem pro zdravý zrak

Na zlepšení zraku při konzumaci mrkve se nejvíce podílí velké množství beta-karotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A. Beta-karoten pomáhá i proti šerosleposti, kterou způsobuje právě nedostatek vitaminu A. Zároveň vyšší množství beta-karotenu v krvi snižuje riziko propuknutí některých druhů rakoviny. Mrkev obsahuje také vlákninu, která je důležitá pro správný chod metabolismu. Rovněž obsahuje určité množství antioxidantů.

Zajímavostí je, že oproti jiným druhům zeleniny, je mnohem zdravější konzumovat vařenou nebo dušenou mrkev oproti syrové. A to z důvodu, že tělo dokáže přijmout jednou tolik beta-karotenu z vařené či dušené mrkve oproti syrové díky narušení tuhých buněčných stěn při tepelném opracování.

Dušená mrkevNejoblíbenější způsob úpravy mrkve je jednoznačně dušení. Kdo by také odolal dušené mrkvi na másle? Podávejte nejlépe společně s vařenými bramborami.

Mrkev v kuchyni – nejčastěji dušená

Mrkev má v kuchyni opravdu mnohostranné využití. Své místo najde v salátech, polévkách, hlavních jídlech, dezertech a dokonce i v nápojích. Nezapomeňte ji však před úpravou důkladně oloupat a odkrojit horní část. Pak už se můžete vesele vrhnout na váš oblíbený recept.

Určitě si pamatujete na mrkvičkový salát se strouhaným jablíčkem podávaný v závodních jídelnách. Nyní naleznete mrkev v současné době velmi oblíbeném salátu coleslaw, který si můžete dát i jen tak k pečivu. Nabídneme vám ještě jeden tip, a tím je trochu netradiční salát s vařenou mrkví, ve kterém najdete oříšky, rozinky či čerstvý koriandr.

Mrkev patří jako nedílná součást do poctivého vývaru, ze kterého jednoduše připravíte hovězí polévku. Abychom od polévek hned neodbíhali dále, doporučujeme vyzkoušet také lahodný mrkvový krém s koriandrem.

Chuť dušené mrkve je neodolatelná. Po dušení je mrkev hezky měkká a přitom ne kašovitá a s příjemně sladkou chutí, čímž si získala příznivce ze všech generací. Proto jsme si pro vás připravili recept na dušenou mrkev na másle, při jejíž přípravě získáte díky máslu jemnou chuť, kterou mrkev natáhne do sebe. Mrkev můžete dusit společně například s vepřovým masem, vznikne vám skvělá omáčka, kterou můžete podávat k vařeným bramborám.  Dušená mrkev může sloužit rovněž jako příloha například k vepřovým medailonkům.

Mrkvový krémNení nic jednoduššího než uvařit mrkev, a poté ji rozmixovat. Po dochucení získáte mrkvový krém, který svou chutí jistě překvapí.

Pokud rádi pečete, potěší vás, že mrkev je součástí receptu na pečenou zeleninu. U pečení zůstaneme. Přidaný med k pečené mrkvi skvěle podtrhne její nasládlou chuť. Proto doporučujeme zkusit medovou mrkev s ořechy.

Na závěr nesmí samozřejmě chybět dezert. Mrkvový dezert? Zajisté! Proč nezkusit vláčné muffiny s mrkví? Tuto sladkou tečku vám můžeme vřele doporučit. Po dobrém jídle musí přijít na řadu i dobré pití. Ani na toto jsme nezapomněli. Už jste někdy měli domácí karotkovou limonádu? Ne? Tak na co ještě čekáte?