Krátce o medu a jak je těžen

Med je hustá kapalina, kterou vytvářejí včely sběrem a zahušťováním nektarů z květů, nebo látek ze mšic, zvaných medovice. Podle toho se dělí na květový med a medovicový neboli lesní med.

Med obsahuje velmi malé množství vody (přibližně 14 – 18%), nevznikají v něm tím pádem žádné organismy a je tedy lehce skladovatelný. Dále jsou v medu obsaženy převážně cukry: fruktóza a glukóza (kolem 30%), sacharóza (přibližně 1%) a ostatní cukry (kolem 9%).  Med rovněž obsahuje některé minerály, jako je draslík, sodík, vápník, hořčík a další. Množství jednotlivých látek se u obou druhů medu liší vždy o několik procent.

Med se dnes většinou získává pomocí odstředivé síly v medometu, který byl vynalezen v roce 1865. Dříve se med jedl i s plásty, lisoval se, nebo se také nechal odkapat. Tyto metody nejsou však ideální.

Med a naše zdraví

Odjakživa se med využívá jako alternativní prostředek k léčení. Díky antiseptickým účinkům může ideálně v kombinaci s citronovou šťávou snižovat příznaky při nachlazení. Dále je prokázáno, že med pomáhá při utišení kašle a nespavosti, či při trávicích problémech. Kromě toho med díky obsahu cukrů dodává našemu tělu potřebnou energii a pomáhá i proti stresu. Také již staří Egypťané a další národy využívali med nejčastěji při léčení popálenin a podobných zranění.

Med jako sladidlo

Med má své nezaměnitelné místo v kuchyni. Zaměnit jím ale můžete například cukr nebo jiná sladidla. Do té doby, než se v Evropě začal používat třtinový a řepný cukr, se sladilo pouze medem. Dodnes je velmi oblíbené popíjet čaj slazený medem, získá totiž úplně jinou chuť, než když ho osladíte pouze cukrem.

Čerstvý zázvorový čajZkuste medem osladit také zázvorový čaj.

Medové nápoje

Kromě čaje lze med využít i ve studených nápojích. Kupříkladu med se přidává do domácí zázvorové limonády či do dalších nápojů, jako je smoothie, které lze připravit několika způsoby: avokádové smoothiekiwimangové smoothie a další.

Nesmíme opomenout dříve velmi oblíbenou a tradiční medovinu. Dnes se s její domácí podobou setkáváme převážně na různých městských slavnostech.

Skvělý na pečení

Med je díky svým vlastnostem vhodný pro pečení. I při pečení ho lze využít vícero způsoby – jednak při pečení masa či zeleniny, kdy med výrazně dochutí pokrm a u masa vytvoří příjemnou křupavou kůrčičku, a také při pečení sladkých pokrmů, jako je medovník, medové trubičky či tradiční perník.

Křupavé kuře s medovým lilkemPokud chcete získat jemné maso s medově sladkým nádechem, vyzkoušejte recept na křupavé kuře s medovým lilkem, pečený bůček či medovou kachnu s jablky

Pokud máte zálusk na jemně nasládlou lahodnou pečenou zeleninu, připravte si pečenou petržel na medu s česnekem nebo třeba medové papriky plněné sýrem.

Med na grilu

Med se na grilu objevuje v podobě přísady do nejrůznějších marinád, kde ho kombinujeme, obdobě jako v jiných pokrmech, s dalšími ingrediencemi jako jsou chilli, hořčice, česnek nebo balzamikový ocet pro dosažení té nejlahodnější chuti.

V medové marinádě se nejčastěji griluje kuřecí maso, díky jeho méně výrazné chutí se totiž do něj nejlépe vtáhne medová chuť. Příkladem mohou být medové kuřecí paličky na grilu či kuřecí špízy. Velmi často se takto grilují i kuřecí křídla, která jsou doplňována nejrůznějšími dipy a omáčkami. Obdobně se v medu griluje vepřové maso a dokonce i zelenina, která se v průběhu grilování polévá medovou marinádou.

Salátové dresinky

Med rovněž bývá nepostradatelnou součástí dresinků mnoha zeleninových salátů v kombinaci s dalšími surovinami. Saláty jsou pak díky jemně nasládlé chuti dresinku neodolatelné. Dokazuje to například recept na rukolový salát s gorgonzolou, salát se slaninou a bílými fazolemi nebo těstovinový salát s čerstvými rajčaty.