Sladkovodní, nebo mořská ryba?

Losos stráví většinu svého života v moři, svůj život však započne a skončí v řece. Je dokázáno, že ke svému životu slanou vodu nepotřebuje, můžeme ho tedy považovat za sladkovodní rybu. Lososi, kteří putují skrze obchody a restaurace na vaše talíře, pocházejí většinou ze sádek z oblasti kolem Norska. V tomto případě se nejedná o ty typické, kteří urazí i 4 000 kilometrů proti proudu.

Losos je specifický svou oranžovou až růžovou barvou, kterou získává pojídáním korýšů. Bez přidání karotenu do krmiva by jejich barva nebyla tak intenzivní.

Losos zdraví vaše zdraví

Lososi patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat. Navíc je tato rybka zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další. O příznivém vlivu lososa a celkově ryb na naše zdraví není třeba žádné debaty.

Tatarák z lososaVyzkoušeli jste již tatarák z lososa? Čerstvé ryby jsou chuťové skvělé, přesvědčte se sami.

Čerstvý, uzený, zakonzervovaný či mražený?

V prodeji jej naleznete v nejrůznějších baleních od čerstvého lososa přes uzeného, konzervovaného až po mraženého. V jaké podobě lososa koupit rozhoduje recept, který jste si vybrali. U čerstvého neboli chlazeného si dejte pozor na to, aby byl opravdu čerstvý. U nás se ale nemusíte bát, veškeré maso včetně ryb pečlivě kontrolujeme. Uzeného lososa si můžete vychutnávat i jen tak a mražený, ten přijde vždy na řadu, až nastane jeho čas.

Celý losos? Žádný problém!

Pořídíte-li si celou rybu, měli byste ji umět nejprve naporcovat. Po odstranění hlavy a zadní ploutve doporučujeme břišní dutinu rozříznout ostrým nožem dlouhým tahem, jinak by maso nevypadalo dobře. Důležité je rovněž lososa vykostit, nejedná se však o nic náročného. Pinzeta a trocha zručnosti se ale vždycky hodí. Máte rozpůleno a vykostěno. Místo, kde břišní (tučnější) část přechází do filetu, poznáte podle tukového proužku, který tyto dvě části v podstatě odděluje. Říznutím podél tohoto proužku části oddělíte a máte vyhráno. Celý postup včetně 6 receptů na přípravu lososa naleznete v pátém díle pořadu Teď vaří šéf od Zdeňka Pohlreicha.

Losos pečený na kuskusuPečení je čím dál oblíbenější způsob úpravy lososa. A když k pečenému lososu přidáte ještě kuskus, získáte dokonalou souhru lahodných chutí a zdravých surovin.

Losos na talíři

Obecně všechny ryby nevyžadují dlouhou tepelnou úpravu. Někdy i žádnou. Při přípravě sushi, carpaccia či tataráku z lososa se používá téměř vždy čerstvý. Samotný losos nemá nijak zvlášť výraznou chuť, hodí se tedy k němu například citronová a limetková šťáva, zázvor, česnek, bílé víno, bylinky a další chuťově výrazné ingredience.

Uzený losos vyhrává zejména v salátech. Salát s lososem a parmazánem je toho středomořským důkazem. Nebojte se jeho uzenou podobou obohatit ani pórkovou polévku, která získá překvapivou chuť.

Pokud se jej rozhodnete tepelně upravit, vyhrává pečení, grilování a také smažení. Pečený losos na medu se semínky je ideální volbou. Rovněž chuťové buňky potěší i pečený losos s jogurtem. V případě, že se jej rozhodnete grilovat či opékat, doporučujeme vám recept na lososa na limetkovém másle či grilovaného lososa s kaší. Jste-li zároveň milovníky těstovin, budete mít radost dvojnásob. Těstoviny a losos k sobě nerozdílně patří, dokazuje to například recept na penne s lososem a smetanou. Pokud raději vyhledáváte jiné přílohy, vyzkoušejte lososa na salátu z nových brambor a ředkviček.

Máte uvařeno. Čím to zapít? K lososu doporučujeme převážně suché bílé víno, případně víno růžové. Samozřejmě jen pro dospělé.