Svatomartinská husa

Na Sv. Martina, tedy přesně 11. 11. se podle tradice podává svatomartinská husa. Kromě husy se ještě pečou svatomartinské rohlíčky a také koláče. Honosnost hostiny byla zapříčiněna oslavou konce zemědělské sezóny a přípravou na adventní půst. Proto musela být husa pořádně vykrmená. Dneska si místo zdlouhavého vykrmování husy můžete skočit do obchodu a jednoduše ji koupit. Existuje i možnost nahradit husu kachnou.

Být správně připraven je nejdůležitější. Nehoňte proto vše na poslední chvíli a dejte si záležet i na přípravu před samotným vařením, respektive pečením. Nejlepší je začít den předem a husu osolit a okmínovat ze všech stran a vložit do chladničky. V den pečení vyndejte husu z chladničky alespoň hodinu předem a nechte ji odpočívat. Husu pečte bez křídel, ty použijte stejně jako droby na vývar. Nebojte se péct husu i několik hodin, přičemž během pečení odebírejte vypečené sádlo. Ke konci pečení zvyšte teplotu tak, aby se na povrchu vytvořila křupavá kůže. Nezapomeňte nechat husu po upečení alespoň 15 minut odpočinout. Z vypečeného sádla a vývaru z drobů a křídel můžete připravit šťávu k masu.

Na svatého Martina se dělá skvělá hostinaSvatomartinské huse a tradici s ní spojené jsme se rovněž věnovali ve speciálním článku Na svatého Martina se dělá skvělá hostina.

Co by to bylo za svatomartinskou hostinu, kdybyste při ní nepodávali svatomartinské víno. A co je vlastně toto víno zač? Jedná se o první vína, která vznikla v daném ročníku. Nepočítejte tedy s žádným ležákem. Název svatomartinské víno u nás mohou nést pouze čtyři odrůdy vína, z toho dvě bílé a dvě červené. Tato vína obsahují trochu méně alkoholu a chutnají po ovoci.

Někdo to rád sladké

V tomto počasí lidé propadají depresivním náladám. Abyste ale měli náladu lepší, měli byste si dát něco sladkého. Já mám na mysli královnu všech sladkostí, čokoládu. Ne nadarmo se říká, že je čokoláda dobrá na nervy. Pokud máte rádi čokoládu i jinak než jako pamlsek kostičku po kostičce, musíte v kuchyni strávit nějakou chvilku. I když nejsem zrovna cukrář, zde je pár tipů, jak si čokoládou na chvíli osladit život.

Začít můžete například klasickou čokoládovou bábovkou. Abyste neměli čokolády málo, přidělejte si k ní čokoládovou polevu. Pokud rádi zobete, upečte si křupavé čokoládové sušenky nebo například mandle v čokoládě se solí. Věřím, že si každý přijde na své.

Když potřebujete zahřát

Když venku zrovna počasí nepřeje a přijdete domu “promrzlí”, je třeba se něčím zahřát. Čím? Povím vám něco o horkých nápojích. Abyste doma nemuseli střídat ranní rozpustnou kávu s odpoledním čajem v sáčku, předvedu vám několik zajímavých receptů, jak se při podzimním odpoledni či večeru zahrát.

Začneme asijskou inspirací. Chai čaj je skvělý horký nápoj, který vás nejen zahřeje, ale i skvěle chutná. Komu vadí kombinace čaje a mléka, možná si na své nepřijde. Za vyzkoušení ale člověk nic nedá. Jedná se o černý čaj ochucený mlékem, zázvorem, cukrem a kořením. Z koření se pak používá kardamom, skořice, hřebíček a černý pepř. Ideální je mít na přípravu hmoždíř, ve kterém koření podrtíte, čímž z něho získáte tu nejlepší vůni.

Horký nápoj z červené řepy by vás mohl také inspirovat. Není to nic jiného než odstředěná šťáva z oloupané řepy, několika mrkví a pár jablek, která se svaří a ihned podává. Jednoduché a přesto chuťově velmi sympatické.

Dále můžete vyzkoušet citronový nápoj s máslem nebo klasický kořeněný jablečný punč. Hlavní je se hezky zahřát a zároveň si dobře pochutnat.