Jak nakupovat a skladovat lilek

Lilková sezóna trvá od června do září. Stejně jako u cuket, kterým jsme se mrkli na zoubek v minulém díle, dávejte při nákupu přednost mladým, menším a pevným plodům, se svěžím zeleným kalichem. Při zmáčknutí prstem se musí slupka pružně vrátit na své místo. Dužnina má být krémově světlá; odstraňte případné pomačkané části a tmavnoucí semínka, která mohou mít nahořklou chuť. Lilek není třeba loupat a v chladničce, v přihrádce na zeleninu, vydrží pár dní.

Vypotit, nebo nevypotit?

Lilek se před úpravou často prosoloval a nechával “vypotit” v cedníku, aby se zbavil nahořklé příchuti. Dnešní odrůdy lilku už však většinou nahořklé nejsou a před úpravami typu grilování nebo pečení v troubě není nutné je předem nijak upravovat. “Vypocení” však má smysl v případě, že chcete lilek smažit na pánvi; zajistí totiž, že při smažení nenasákne olejem. Plody lilku jsou velmi pórovité a  vypocením jejich struktura zhoustne. To platí i pro další typy úpravy, jako je například ratatouille.

Jak vypotit lilek?

  1. Nakrájejte lilek na kostky nebo cca 1 cm silná kolečka.
  2. Každou vrstvu prosolte, nasypte do cedníku a ten nechte třeba ve dřezu.
  3. Položte na lilek talíř (zatěžkaný např. sklenicí s vodou), aby se snadno vylisovala hořká šťáva.
  4. Zhruba po půl hodině lilek osvoboďte, opláchněte sůl a osušte.

Lilek na všechny způsoby

Příprava Ratatouille

Lilku se tradičně nejvíce líbí v řecké musace s brambory a mletým masem, nebo ve francouzském ratatouille, které je perfektní pro vaše vegetariánské přátele. Vřele doporučujeme i slavnou srbskou čalamádu ajvar, ve které se jemně kouřová chuť lilku mísí s červenými paprikami, česnekem a chilli. Ajvar se obvykle připravuje z poslední úrody lilků, zavařuje se /odkaz na článek o zavařování/ a slouží pak jako úžasná zimní připomínka léta.

Exotická kuchyně zkrátka a dobře lilek miluje. Měli byste však na svědomí hřích proti dobrému jídlu, kdybyste nevyzkoušeli úplně jednoduché grilované nebo pečené variace!

Vyzkoušejte třeba základní recept: Vydlabejte poloviny lilku do lodiček a šoupněte je na chvíli do trouby nastavené na gril. Vnitřek lilků promíchejte s tím, co dům dal - třeba nakrájenou cibulí, rajčetem a česnekem - a nechte cca 20 minut dusit pod pokličkou. Pak vmíchejte kostičky sýra balkánského typu nebo například mozzarelly, naplňte směsí lodičky a nechte krátce zapéct. Hotovo!  

Grilovaný lilek s rajčatyMůžete i jednoduše potřít plátky lilku olivovým olejem a opéct v troubě nebo je hodit na rozpálený gril. Výsledkem může být Grilovaný lilek s rajčaty a mozzarellou.

Celý lilek pečte na grilu nebo v troubě na 200 °C, dokud se slupka nezvrásní a nezačne se bortit do změklé dužniny. Výsledkem bude sametově hladký dip nebo fantastická pomazánka na toast.  

Zdravé překvápko pro mrňata

Chcete dětem nenápadně propašovat do stravy víc zeleniny? Lilek je váš spolehlivý komplic. Nechejte tentokrát mleté maso v regálu a upečte dětem zdravé lilkové karbanátky s cizrnou nebo lilkové závitky se špenátem. Ty navíc hravě vykouzlíte s pomocí sklenice omáčky na těstoviny s česnekem Albert Quality. Uvidíte, jak z nich budou děti nadšené!

TIPY:

  • Před pečením lilku vcelku jej na několika místech propíchejte nožem nebo vidličkou, aby vám v troubě nepraskl.
  • Před smažením osušte nakrájené plody papírovou utěrkou, aby méně vsakoval olej. Než lilek přidáte na pánev, měl by být olej velmi horký. Mezi plody nechte při smažení trochu místa, jinak budou mít tendence spíše se vařit ve vlastní páře. Pro ještě výraznější chuť můžete lilky posypat trochou ochucené strouhanky.
  • Krájejte těsně před přípravou, aby lilek nezačal hnědnout.