Chlazení a zdobení

Ledové koktejly a long drinky by se měly podávat ve VYCHLAZENÝCH SKLENICÍCH. Nemáte-li na vychlazení dostatek místa v lednici ani mrazáku, naplňte sklenky vodou s ledem a nechte je odpočinout ve dřezu, zatímco připravujete koktejly. Nebojte se přelít, aby ledová voda ochladila i vnější části sklenic. Pak sklenice otřepte a servírujte v nich třeba naši báječnou brusinkovou vodku.

Klasickým efektem je cukrová, kokosová nebo skořicová OBRUBA SKLENIC. Stačí obrátit sklenici dnem vzhůru, v mělké misce omočit její okraj v citrónové nebo pomerančové šťávě (případně v barevném likéru) a poté namočit do vybrané přísady. Šikovný trik: Misku se suchou přísadou natočte v úhlu 45 stupňů a opatrně otáčejte sklenicí tak, aby přísada ulpěla jen z vnější strany. Výběr ozdob záleží jen na vaší fantazii; při přípravě pikantních koktejlů můžete sáhnout i po soli, koření, nebo nadrobno nasekané pažitce.

Kiwi MargheritaTIP NAVÍC: Cukrová obruba udělá velký dojem na děti; můžete ji zkombinovat třeba se džbánem domácí citronády podle našeho receptu!

Pro oči, ale i pro chuť

Oblíbenou ozdobou koktejlů je CITRUSOVÁ SPIRÁLA: Pokud ovšem chcete, aby zkroucené proužky citrónové nebo pomerančové kůry ovlivnily nejen vzhled, ale i chuť a vůni, měly by být bytelnější a obsahovat i trochu bílé vnitřní dřeně. Loupejte je alespoň centimetr široké; budou tak obsahovat dostatek esenciálních olejů, které se po přidání do koktejlu uvolní ve vrchní části drinku. Podržte proužek nad nápojem, barevnou stranou dolů. Pak zakroucením jemně "vyždímejte" oleje do drinku. Barevnou stranou otřete obrubu skleničky, aby k ní přilnul zbytek olejů, a vložte spirálu do koktejlu.

Letní víla granita

Svěží a oku lahodící alternativou koktejlů je GRANITA; rozmixovaná drť z mražené směsi vody, ovocné šťávy a cukru. Může být hrubozrnná i jemnější; není však kompaktní jako sorbet, ani krémová jako zmrzlina. Vyzkoušejte některou z našich základních variací s citrónemananasem nebo broskvemi; jsou nealkoholické, perfektní pro vás i pro děti, a jako letní osvěžení prostě nenahraditelné.

Samostatnou kapitolou je koktejlová granita: Dospělácký dezert, který zvolna taje a mění se v ledový drink. Kromě alternativy zákusku se v tekutější formě hodí i jako originální aperitiv na letní párty. Zkuste třeba nahradit citróny, za pomeranče, hotovou granitu zakápnout lžičkou bezinkového sirupu nebo ovocného likéru a doplnit sklenku sektem. Na zdraví!

Drinky plné svěžích bylinek

BYLINKY a koktejly jsou nerozluční společníci. Jaké by bylo správné mojito bez hrsti máty? V případě, že si chcete vysadit za oknem koktejlovou zahrádku, doporučujeme následující bylinky:

  • MÁTA je perfektní do mojita, julepu s bourbonem a spousty dalších koktejlů; navíc pomáhá při zažívání a osvěžuje dech!
  • KORIANDR vám bude chutnat s tequillou a v Bloody Mary
  • BAZALKU vyzkoušejte v drincích místo máty nebo zkombinujte s citrusovými drinky
  • LEVANDULE má plné, nasládlé tóny, které se hodí do citrusových drinků; ozdobit jí můžete i skleničku sektu
  • KOPR s jemně sladkou, trávovou chutí je ideální do koktejlů s ginem a vodkou, zejména v kombinaci s okurkovými ozdobami

Tymiánová limonáda s vodkouDo drinků na bázi ginu se hodí ROZMARÝN a TYMIÁN, rozmarýn chutná i s vodkou a šumivými víny, zkuste letní Tymiánovou limonádu s vodkou.

Vůně bylinek by měla ladit s příslušným drinkem. Nevhodnější je přidávat je ve formě sirupu, nebo je rozdrtit muddlerem (barmanskou macerovací tyčinkou), aby se chuť a vůně bylinek prolnula celým koktejlem.
 

TIP NAVÍC: Pokud budete dávat zelené lístky jen na hladinu nápoje jako ozdobu, položte je nejprve na dlaň, a párkrát do nich pořádně klepnete druhou dlaní. Lístky zůstanou neporušené a intenzivně se rozvoní.