Květák neboli karfiol

Květák neboli lidově karfiol (též ve Slovenštině) je rostlina vyšlechtěná z divoké brukve stejně jako například kedluben, kapusta či zelí. Jako zeleninu využíváme jeho zdužnatělé květenství, od něhož byl název vytvořen. Kromě klasického bílého květáku existuje i odrůda zvaná romanesco neboli pyramidální květák, který zaujme především svým vzhledem. Dále pak existují i barevné odrůdy od světle zelené přes načervenalou až po fialovou.

Hodně zdravý

Květák je obdobně jako jiná zelenina tvořen převážně z vody. Dále ale obsahuje vitamíny (A, B, C, E), minerály (draslík, hořčík, železo, zinek, selen…) a také vlákninu. Proto má příznivý vliv například na trávicí systém nebo cévní soustavu. Květák však není vhodný pro osoby, které trpí dnou.

Salát s pečeným květákemKvěták v salátu? No proč ne? Salát s pečeným květákem, špekem a cizrnou je lehkým obědem, jehož příprava zabere málo času.

Květák v kuchyni

Předtím, než začnete s přípravou vašeho oblíbeného květákového pokrmu, doporučujeme ho důkladně omýt, případně ho na chvíli namočit do studené octové vody, která vyplaví veškeré nečistoty. Předejdete totiž i nepříjemnému zápachu, který hrozí při nedostatečném omytí. Poté nejprve odřízněte košťál, následně můžete květák dle vámi vybraného receptu ručně rozdělit na růžičky potřebné velikosti či nakrájet na plátky.

V polévce na denním pořádku

Květák dominuje jako hlavní ingredience v některých polévkách, v jiných se objevuje pouze jako doplněk spolu s další zeleninou. Kromě klasické krémové květákové polévky můžete vyzkoušet i její variantu s liškami a hříbky nebo s rozmarýnovými krutony a sýrem na ozdobu. Na příznivce ostřejších jídel čeká ostrá květáková polévka s chilli pastou. Naopak jako doplněk se květák skvěle hodí do husího kaldounu. Harmonický celek dotvoří i v bramboračce nebo ve vánoční rybí polévce.

Květák a pečení – dokonalá souhra

Květák se výtečně hodí k pečení, proto je tento způsob přípravy u květáku velmi častý a také oblíbený. Nejčastěji se květák zapéká společně s dalšími přísadami. Jindy se však nejprve upeče, a poté se přidává do různých pokrmů.

Pokud byste si chtěli květák zapékat, určitě zkuste zapečený květák se sýrem. Společně s květákem můžete zapékat i další zeleninu. Vznikne vám tak krásně barevná zapečená zelenina, které téměř nikdo nemůže odolat. Chuťové pohárky dokážou rozproudit i květákové hot wings, ke kterým doporučujeme bramborovou kaši zjemněnou máslem. Pro ty, co rádi zkoušejí něco nového, jsme připravili Itálií inspirované krémové špagety s pečeným květákem.

Smažení nejen v trojobalu

Češi milují smažená jídla v trojobalu, takže vedle smažených řízků a sýrů můžete narazit na obalovaný květák, ke kterému se jako příloha hodí například brambory. O bramborách a způsobech jejich přípravy se můžete dozvědět více ve článku brambory 10x jinak.

Květák v tempuřePokud plánujete filmový večer s rodinou či přáteli, překvapte je netradičním občerstvením v podobě pikantního květáku v tempuře s majonézovým wasabi dipem.

Smažení se nevyhnou ani květákové placičky, květák je však nutné předem povařit, aby změknul. Placičky si rovněž můžete připravit i se smetanovo-jogurtovým dipem. Komu ani toto nestačí, může zvolit recept na květákové placky se zeleninou a žampiony.

Mezi velmi časté pokrmy patří také květákový mozeček, který připravíte tak, že nejprve květák povaříte, následně ho osmahnete na zpěněné cibulce, přidáte rozkvedlané vejce se solí a pepřem a za stálého promíchávání smažíte, dokud vejce nezatuhnou.

S květákem v Albertu je čerstvá legrace.