Co je to kukuřice?

Kukuřici řadíme vedle ječmene či například ovsa do krmných obilnic neboli pícnin. Kukuřičná zrnka však považujeme za zeleninu. Existuje mnoho druhů kukuřice, od kterých se dále odvíjí její další využití.

Pochází původem ze střední Ameriky, konkrétně z oblasti dnešního Mexika, kde se za účelem potravinářského využití pěstovala již v období kolem 7 000 př. n. l., odkud byla dále rozšířena do severní části Jižní Ameriky. Do Evropy se kukuřice dostala až v průběhu 16. a 17. století.

Rizoto s kukuřicí a s krevetamiRizoto s kukuřicí a s krevetami je lahodný a zároveň lehký letní oběd, jehož příprava zabere sotva 15 minut.

Není kukuřice jako kukuřice

Kukuřice je všestranně využívána nejen v kuchyni, některé odrůdy jsou pěstovány za účelem využití ve zpracovatelském průmyslu, další jako krmivo pro dobytek a v neposlední řadě se z kukuřice díky velkému obsahu škrobu vyrábí biopaliva. V potravinářství se z kukuřice vyrábí oleje, škrob, mouka, glukóza a další. Využívání kukuřice jako přímé potraviny je z celkové produkce pouze okrajové, přestože zájem o její přítomnost v kuchyni nepochybně narůstá.

Kukuřice a naše zdraví

Kukuřice je zdrojem vitamínů skupiny B, tudíž příznivě ovlivňuje funkci našich orgánů a správný chod metabolismu. Dále obsahuje stopové množství minerálů jako železo, hořčík, zinek, mangan či selen, které mají pozitivní vliv na krvetvorbu, okysličování buněk nebo například správnou hladinu hormonů v těle. Jak už bylo výše naznačeno, v kukuřici je obsaženo určité množství glukózy, která dodává našemu tělu potřebnou energii a zvyšuje odolnost vůči stresu. Mimo jiné kukuřice obsahuje rovněž vlákninu.

Jak je to s ní v kuchyni

Kukuřice je stále více oblíbenou surovinou při přípravě nejrůznějších pokrmů. Musíme ale zmínit i popcorn, americkou chuťovku zobanou při sledování filmů v kině. Popcorn se připravuje ze speciální pukavé kukuřice. Jak už název napovídá, zrníčka kukuřice pod náporem tepla pukají. Nakonec se popcorn dochucuje solí, máslem, sýrem či cukrem. Instantní popcorn se tradičně připravuje v mikrovlnné troubě.

Můžete jej ale připravit dokonce i v hrnci. K tomu vám postačí sušená kukuřice a rostlinný olej. Do hrnce s rozpáleným olejem vložte sušenou kukuřici tak, aby pokrývala dno a ihned přiklopte poklicí. Jakmile začne kukuřice v hrnci pukat, stáhněte plamen na minimum a nechte ji dopukat. Poté dochuťte například solí.

Kukuřici si můžete pořídit předvařenou, sterilovanou v konzervě či sklenici, nebo mraženou. Ve všech podobách ji můžete využít stejným způsobem. Sterilovaná však může mít trochu jinou chuť podle toho, v jakém se nachází nálevu. Můžete se s ní setkat jako s přílohou, v různých salátech, polévkách, kaších, koláčích či plackách.

Z grilu rovnou do salátu

Kukuřice svou barvou a chutí přímo skvěle doplňuje saláty, které díky ní získají jemně nasládlou chuť a svěží vzhled. Důkazem může být krůtí salát s kukuřicí, který stojí za to ochutnat. Jako alternativu byste mohli vyzkoušet kuřecí salát s grilovanou kukuřicí či fazolovo-kukuřičný salát, kukuřice je totiž na grilu jako doma. Předvařené klasy můžete ogrilovat vcelku i nakrájené na kolečka. Klasy můžete konzumovat i samotné. V tomto případě je doporučujeme při grilování potírat medovou marinádou.

Smažit i zapékat – proč ne?

Smaženou kukuřici můžete přidávat do nejrůznějších mexických jídel, pokrmů s rýží a podobně, nebo si můžete připravit skvělé kukuřičné placičky, které dobře poslouží i jako příloha. Nabízí se i varianta kukuřičných placiček, v jejichž těstu nechybí strouhaná brambora či restovaná slanina. Vaši hostinu tím posunete zas o kousek výše.

Kukuřice se skvěle hodí k zapékání. Zkuste zapéct kukuřici na másle, a poté ji podávat jako přílohu například ke grilovanému masu. Můžete ji také zapéct jako součást některého ze slaných koláčů, jako je koláč s tuňákem a kukuřicí nebo rýžový koláč.

Frittata z troubyFrittata z trouby, svěží nádech Itálie s neodolatelnou chutí a zářivými barvami pečené zeleniny, které rozjasní váš prostřený stůl.

Všichni jsou už v Mexiku

Jak bylo výše zmíněno, kukuřice pochází z oblasti dnešního Mexika. Tam také pevně zapustila své kořeny, můžete ji tím pádem nalézt ve spoustě mexických pokrmů. Takže pokud zamíříte někdy do Mexika, kukuřici se jistě nevyhnete. Mexickou kuchyni nám mohou připomínat například kukuřičné tortilly se smetanovým dresinkem či tortilly s kuřecím masem. Můžete si ale také pořídit kukuřičné tortilla chipsy, připravit k nim jeden ze skvělých dipů, a užít si celovečerní film s rodinou pěkně pohromadě.