Dnes je pokrm z králičího masa většinou sváteční záležitostí, pokud tedy králíky stále nechováte. Spousta z nás by chtěla vědět, jaké recepty a způsoby pro přípravu králíka naši prarodiče používali. Pojďme se tomu společně podívat na kloub.

Králíka si dnes nemusíme pořizovat živého, můžeme tedy přeskočit nepříjemné, avšak nutné kroky, abychom s ním mohli pracovat v kuchyni. Králíka kupujeme buď vcelku nebo po částech. Králičí maso je svou strukturou a vlastnostmi podobné drůbežímu masu, jelikož je dobře stravitelné a obsahuje rovněž nízké množství tuku, což je vhodné pro dietní pokrmy.

Dušení aneb jak získat měkké a šťavnaté maso

Králičí maso jako takové většinou nevaříme. Pro získání měkkého masa využijeme po vzoru našich babiček způsob přípravy dušením. Maso vždy dusíme na cibulovém základu, ke kterému lze přidat i některé další ingredience. Například při přípravě králíka na paprice, neboli králíka na smetaně, dusíme na cibulovém základu s přidáním mleté papriky, čímž vytvoříme jedinečnou chuť pokrmu. Orestované maso na tomto základu brzy podléváme vodou či vývarem, aby nám paprika nezhořkla. Ke konci dušení zjemníme smetanou. Obdobně připravujeme i ostatní dušené pokrmy z králičího masa. Dusit můžeme také společně se zeleninou, houbami, olivami a dalšími surovinami. Dle receptu přizpůsobíme výběr přílohy, čímž může být houskový knedlík, rýže nebo těstoviny.

Svíčková s králíka s bramborovým knedlíkem a brusinkamiOblíbená varianta je také Svíčková z králíka s bramborovými knedlíky

Králičí řízek

Když byl králičího masa přebytek, vymýšlely se veškeré možné způsoby jeho úpravy, nebo se jednoduše králičí maso připravilo na způsob, který se běžně využívá při přípravě jiných druhů masa. Důkazem české vynalézavosti je vykostěné králičí stehno obalené v trojobalu a osmažené v rozpáleném tuku stejně jako kuřecí nebo vepřový řízek. Řízek pokapeme citronovou šťávou a podáváme s vaší oblíbenou přílohou, čímž můžou být vařené brambory, bramborový salát či případně hranolky.

Králičí vývar? Proč ne?

Kvalitní vývar lze připravit i z králičího masa potažmo z jeho odřezků a kostí, které vložíme vroucí vody a za stálého odebírání pěny vaříme na mírném plamenu. Stejně jako je tomu u ostatních vývarů, používáme i ten králičí k přípravě polévek, omáček i k podlévání při pečení a dušení. Doporučujeme přidat do vývaru kromě koření ještě rozpůlenou cibuli a kořenovou zeleninu (petržel, celer, mrkev), vývar tak získá ještě lepší chuť.

Pečený králík 10x jinak

Nejčastější a nejoblíbenější přípravou králičího masa je pečení. Výhodou je, že spoustu práce za vás zvládne vaše trouba. Pod pojmem pečení si představíme víc než jen pečeného králíka vcelku či po částech, tedy například králičí ragú nebo dokonce králičí svíčkovou. Vše záleží na vás, jaký recept pro přípravu králíka vám bude nejbližší. Králíka většinou pečeme delší dobu, aby maso bylo měkké a šlo dobře od kosti. Doporučujeme nejdříve péct maso přikryté (poklicí nebo alobalem), a poté dopéct maso odkryté, na povrchu králíka se totiž vytvoří lahodná kůrka.

Pečený králík s rozmarýnem a černými olivamiZkuste výbornou marinádu na králičí stehna, doporučujeme Králíka na černých olivách.

Velmi často se můžeme setkat s přípravou králičího masa „na divoko“, což znamená, že se králík peče společně se slaninou a kořením, jako je jalovec, nové koření, bobkový list apod. a podlévá se kromě vývaru také červeným vínem. Variací a receptů je však nesčetné množství. Přílohu opět přizpůsobíme receptu. Pečeného králíka servírujeme s bramborovým knedlíkem, těstovinami či vařenými brambory.

Grilování

Ještě jste se nesetkali s grilovaným králíkem? Připadá vám tato úprava neobvyká? Možná se trochu zdá být, ale králičí maso na grilu je opravdu chutné. Buď můžete ugrilovat celého králíka na rožni, což každému v domácím prostředí možnosti nedovolují, nebo lze grilovat například samostatně králičí stehna, která jsou rovněž vynikající. Postup při přípravě grilovaného králičího masa je velmi obdobný jako u přípravy ostatních druhů masa tímto způsobem (Jak na to zjistíte v našem speciálu o Grilování). Maso tedy také marinujeme. Na marinádu se využívá velké množství různých ingrediencí, jako je například pepř, hořčice, česnek, rozmarýn, citronová kůra a další. Marinované maso nejprve zprudka opečeme, aby se zatáhlo a udrželo šťávu, a poté dogrilujeme stranou nad menším žárem.

Proč tedy nezařadit králičí maso do pravidelného jídelníčku? Vlastnosti masa, jeho chuť a nesčetné množství způsobů úpravy by vás už teď mohly přesvědčit.