Kapusta – růžičky a listy

Růžičková kapusta patří mezi košťálovou zeleninu. Z rostliny se sklízejí pouze malé kulaté růžičky, kterých se na rostlině může objevit až padesát. Patří mezi nejmladší druhy brukve. Byla totiž vyšlechtěna až v 18. století v Belgii. Rostlina je odolná vůči mrazům, proto vám na záhonku může vydržet i přes zimu. Nesnese ale větší teplotní rozdíly. Pokud však záhonek nevlastníte, můžete si ji pořídit u nás.

Listová neboli hlávková kapusta rovněž patří mezi košťálovou zeleninu. Jedná se ale o jinou odrůdu. Liší se velikostí, tvarem chutí i kuchyňským zpracováním. O tom ale za chvilku.

Kapustičky se slaninouKapustičky se slaninou se hodí jako skvělá příloha k opékaným či grilovaným masům. Můžete si je vychutnat ale i samostatně.

Brukve a naše zdraví

Obě rostliny patří mezi brukve, obsahují tedy podobné složky. Liší se pouze množstvím jednotlivých látek v nich obsažených. Zcela jistě by měl alespoň jeden druh patřit do našich jídelníčků. Obecně totiž pomáhá proti stresu a mimo jiné posiluje imunitu. Nedoporučuje se však těm, kteří trpí trombózou, a těm, kteří berou léky na zředění krve.

Brukve jsou důležitým zdrojem vlákniny, proto působí příznivě na naši trávicí soustavu. Dále obsahují velké množství vitaminů, jmenovitě vitaminy skupiny B, dále C, E nebo K. Zároveň jsou v nich obsaženy i důležité minerály jako vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík a také například síra. Právě kvůli síře se nedoporučuje jejich nadměrná konzumace.

Kapusta v kuchyni

Ne každý dvakrát jásá, když mu přistane na talíři kapusta, a to jakýkoliv druh. Existuje ale mnoho způsobů, jak ji upravit tak, aby zachutnala i těm, kteří by se jí zprvu bránili nejvíce.

Není zvykem konzumovat kapustu syrovou. Je tedy nutná její tepelná úprava. Můžete ji vařit, dusit, smažit, grilovat, zapékat apod. Růžičkové kapustě oproti té hlávkové stačí na povaření pouze několik minut, poté by hrozilo její rozvaření. Hlávkovou musíte vařit o něco déle. Tepelnou úpravou se zbavíte hořkosti a také zbylých nečistot.

Oba druhy lze použít podobným způsobem. Jsou dobrým základem do polévek, neztratí se ani jako zeleninová příloha k masům, hodí se i jako součást zapékaných pokrmů a v neposlední řadě nedělají ostudu ani v salátech. Můžete je použít i do studených salátů, musíte je ale nejprve spařit či povařit.

Růžičková a hlávková kapusta a jejich recepty

Výše jste se dozvěděli, jak lze tyto druhy zeleniny upravit. Nyní se podíváme na konkrétní recepty, abyste si mohli zpestřit jídelníček něčím zajímavým.

V zimě zahřeje pořádná kapustová polévka, která je po přidání na sucho opečených plátků slaniny ještě o něco vydatnější. Polévka z růžičkové kapusty se v zimě taktéž neztratí. Pokud ji zjemníte smetanou, získáte dokonalou souhru chutí.

Kapustou můžete nastavit mleté maso, nebo ho můžete rovnou nahradit, a připravit si tak kapustové karbanátky. Kdo maso na talíři prostě potřebuje, ocení přítomnost kousků uzeného masa v karbanátcích. Kapustu jako součást hlavního jídla naleznete například v receptu na nudle se zeleninou či ostré fazole s pangasiem, kde hraje svou křehkou a křupavou roli.
 
Kapustová polévkaNic v zimě nezahřeje lépe než polévka. Zimní polévka si žádá zimní zeleninu. Kapustová polévka je tedy ideální možností.
 

Pokud rádi zapékáte, jistě si troufnete na zapečené kapustové rolky, jejichž tajemství se skrývá uvnitř receptu. Růžičková kapusta se také skvěle hodí k zapékání, kapustový koláč je toho důkazem.

A na závěr, jako přílohu k masu nebo i samostatně, si můžete vychutnat růžičkové kapustičky se slaninou.

Skladování kapusty

Brukve je nejlepší skladovat v chladu, suchu a temnu - ideálně v chladničce. Můžete je i zmrazit, předtím je ale musíte spařit vařící vodou, nechat okapat, osušit, a teprve poté vložit do mrazáku.