Já rád játra, ty rád játra

Játra řadíme vedle ledvinek, žaludků, srdcí atd. mezi vnitřnosti. V kuchyni se nejčastěji připravují játra drůbeží, vepřová, hovězí, telecí, dále pak jehněčí, skopová, zvěřinová a někdy dokonce i rybí (například tresčí). Játra z drůbeže, vepřů, telat a jehňat jsou velice jemná, hodí se proto pro rychlé úpravy. Hovězí játra se spíše používají do paštik či do polévkových knedlíčků. Za delikatesu bývají považována husí játra, která ale oproti ostatním obsahují nejvíce tuku.

Jednotlivé druhy se mezi sebou liší nejen velikostí, ale jak bylo již výše zmíněno, i jemností a chutí. Podle toho se dále upravují. Konzumují se odjakživa, přičemž již v dávných dobách lidé jedli vnitřnosti zvířat, která ulovili, aby získali jejich sílu. Dnes se chceme pouze dobře a zdravě najíst, což nám konzumace jater umožňuje. Tedy záleží na konkrétních případech.

Játra po tyrolskuMinutky jsou nejoblíbenějším způsobem přípravy jater. Zkoušeli jste už játra po tyrolsku s opečenými brambory?

Jsou játra zdravá, nebo škodlivá?

Spousta lidí se konzumaci pokrmů z jater brání zuby nehty. Někteří nemají v oblibě jejich chuť, jiní se brání z obav, že se jedná o nezdravou potravinu. Šíří se totiž fámy o tom, že v játrech a dalších vnitřnostech, které slouží k čištění organismu od škodlivých látek, tyto škodlivé látky zůstávají. Není to pravda. Játra v sobě žádné pozůstalé škodliviny neobsahují.

Naopak jsou bohatým zdrojem železa, bílkovin (až 20%), vitamínů (A, B, D), lecitinu, mědi nebo zinku. Zároveň obsahují velké množství cholesterolu, na což by si měli dát pozor lidé s jeho zvýšenou hladinou. Také lidé se zvýšeným množstvím purinových látek by se konzumaci jater měli spíše vyvarovat. Díky přítomnosti velkého množství vitamínu A by je neměly konzumovat těhotné ženy. Pro běžně zdravé jedince jsou játra pouze prospěšná. Avšak nemělo by se to s konzumací přehánět. Doporučujeme je jíst tak dvakrát do měsíce.

Příprava jater

Nakupujte je výhradně čerstvá, jsou totiž náchylnější na trvanlivost než kterékoliv jiné potraviny. Čerstvá játra poznáte podle toho, že jsou na povrchu lesklá a vlhká.

Před tepelnou úpravou je omyjte a odstraňte blanky. Nikdy je předem nesolte! Posolíte-li je předem, budou tvrdá a nedají se pak jíst. Solte až ke konci tepelné úpravy. Dále je nakrájejte, namelte či ponechte vcelku dle vámi vybraného receptu. Můžete je vařit, dusit, smažit, péct, grilovat apod. Oproti masu potřebují kratší dobu na tepelnou úpravu. Když to přeženete, budou suchá a tvrdá, což je samozřejmě nežádoucí. Ideální je, pokud jsou například osmažená játra uvnitř ještě trochu růžová.

Vybrané recepty

Asi nejpopulárnějším receptem u nás jsou játra na cibulce podávaná s rýží. Jedná se o velice jednoduchou a chutnou záležitost. My jsme si pro vás ale připravili zajímavější recepty.

Začneme s předkrmy. Jaké by to bylo, kdybychom vám nepřinesli recept na domácí paštiku. Paštiku můžete vařit i péct. Vaření reprezentuje paštika z kuřecích jater. Jako zástupce pečených paštik jsme pro vás vybrali speciální cikánskou paštiku, kde je dokonce i maso. Játrové knedlíčky v polévce zná snad opravdu každý, proto není třeba více informací. Méně obvyklou polévkou ale neméně tradiční je husí kaldoun, což je opravdu vydatná polévka.

Paštika z kuřecích jaterJátra jsou v paštice jako doma. S opečenou bagetkou a brusinkami chutná paštika z kuřecích jater opravdu nejlahodněji.

Že se játra nachází v zabijačkovém guláši, o tom není pochyb. Krom toho, že se dále používají nejčastěji do minutek jako pikantní kuřecí játra s rýží nebo játra po tyrolsku, se také často stávají součástí nádivky pro rolády. Vepřová roláda s masovo-šalvějovou nádivkou je toho důkazem.

Chcete-li si na léto připravit překvapení při grilování, máme pro vás grilovací tip. Vezměte ideálně kuřecí játra, která obalte slaninou a protkněte bylinkami jako například rozmarýn a napíchejte na špejle nebo grilovací jehly. Poté špízy z obou stran ogrilujte. Výsledkem je skvělá pochoutka. Díky slanině je nemusíte vůbec solit, bylinky dodají lahodnou vůni a o jemnost se postarají sama játra. Případně můžete dochutit pepřem. Stejně tak můžete tento recept připravit i doma na grilovací pánvi.

Nakonec ta játra nezpůsobila takový tyjátr. Snad vám játra zachutnají tak jako nám.