Sezónní borůvky a rybíz

V létě je lepší spolehnout se na ovoce z českých lesů a zahrad; tropické ovoce totiž nejlépe chutná v zimě. A co je právě v sezóně? Červenec patří borůvkám, angreštu, malinám, rybízu, višním a meruňkám. Vyzkoušejte některý z našich osvědčených receptů.

Borůvkový cheesecakeTřeba ten na chladivě krémový Borůvkový cheescake nebo klasický Rybízový koláč s drobenkou jako od babičky. At už si vyberete jakýkoliv, jisté je jedno: jeden kousek vám nebude stačit. A děti je budou milovat!

Koláče jsou vynikající způsob, jak využít i přezrálé a omačkané ovoce, které se nehodí do zavařenin. Pečení ještě zintenzivňuje chuť ovoce, nebojte se tedy péci i s částí úrody, kterou byste nevyužili k běžnému mlsání.

Chlazené variace

Je přece jenom moc velké vedro na to, abyste zapínali troubu? Žádný problém - od toho jsou tu nepečené recepty! Vyzkoušejte náš Nepečený jahodový dort nebo Borůvkovo-limetkovou zmrzlinu. Oba jsou nenáročné na přípravu, jen je potřeba nechat dost času na pořádné vychlazení; doporučujeme je naplánovat den předem a šoupnout do lednice na noc. Další varianta je ještě jednodušší: Nechte své oblíbené ovoce nakrájené na plátky pár hodin máčet v troše suchého červeného vína a pak jej ozdobte šlehačkou (přidat můžete i trochu zázvoru, limetkové kůry nebo skořice). Hotovo!

Když má koláč mokré, nacucané dno, znamená to, že ovoce kleslo do spodní části těsta a během pečení pustilo šťávu. To člověku dokáže pěkně zkazit náladu například při pečení borůvkových muffinů. Pomůže vám jednoduchá finta: Poprašte ovoce moukou a přidejte jej do těsta až těsně před šoupnutím plechu do trouby. Mouka při pečení vstřebá část puštěné šťávy a udrží ovoce na místě, dokud těsto neztuhne. Stejný trik platí i na oříšky a čokoládové čipsy.  

TIPY A TRIKY: 

  • Pokud používáte velmi zralé ovoce, které má v sobě hodně šťávy, je lepší je před pečením scedit.
  • Většina bobulového ovoce má bohužel tendenci dost rychle plesnivět. Před nákupem nebo sběrem proto rovnou naplánujte přípravu: čerstvé jahody, borůvky, maliny a rybíz je lepší použít během jednoho dne, nebo je zmrazit (což by v sezóně byla škoda). oplachujte je těsně před jídlem nebo pečením - mokré bobule se kazí ještě rychleji.
  • Vyzkoušet můžete i nepečený recept, například v podobě lehkého ovocného tiramisu.
  • Před pečením ovoce vždycky ochutnejte, abyste zjistili, jak moc je kyselé. Podle toho můžete ubrat nebo přidat množství cukru v receptu.
  • Při válení těsta sypejte vál moukou opatrně - nezapomeňte na to, že čím více mouky se dostane do těsta, tím tužší bude výsledek.
  • Pečete ovocný dort s čokoládovým základem? Než vysypete formu moukou, smíchejte ji s kakaem. Čokoládově hnědý korpus pak po upečení nebudou rušit světlé flíčky od mouky.

Citronový koláčPři nákupu citrusů můžete počítat s tím, že z jednoho velkého citrónu vymačkáte 3 až 4 polévkové lžíce šťávy a nastrouháte z něj 2 až 3 čajové lžičky kůry.

  • Potřebujete zjistit, zda je koláč hotový, a nemáte po ruce špejli ani párátko? Pomůže vám syrová špageta. Zapíchněte doprostřed koláče a pokud je po vytažení čistá, je dopečeno. Jen pozor, ať ji nezlomíte…
  • Pokud zdobíte koláč nebo ovocný dort strouhaným kokosem, můžete si pro pobavení dětí pohrát s barvami; stačí nasypat kokos do sklenice s víčkem (naplňte ji jen do poloviny) a přidat pár kapek potravinářského barviva. Pak důkladně protřepte, aby se kokos pěkně rovnoměrně obarvil. Dobrou chuť!