Hurá do toho! Příprava stolu na každou společenskou událost má pár společných znaků. Základ může být opravdu jednoduchý: S Magdalenou Dobromilou, která lakonicky doporučuje čistý ubrus a květinu, by dnes jistě bez výhrad souhlasila i královna britské kulinářské scény Nigella Lawson. Pak už stačí upravovat a doplňovat tyto dva pilíře slavnostního stolu podle typu akce.

Venkovní grilování

Konečně jsou tady vytoužené teplé dny a sluníčko. Můžeme tedy začít hned tou nejaktuálnější událostí: grilování na zahradě či na terase si získává čím dál větší oblibu a pravidla při přípravě jsou velmi jednoduchá. Právě v tomto případě se vyplatí upravit stůl co nejúčelněji a s důrazem na funkčnost. Grilování je perfektní příležitost pro využití klasického kostkovaného nebo jutového prostírání a výzdobu lučními květinami, větvičkami bezu nebo šeříku v jednoduchých vázách; volte raději širší, kvůli stabilitě. Nezapomeňte ani na svíčky ve skleničkách, které je ochrání před větrem. Večer se budou nad stolem krásně vyjímat i solární lampióny. Hosté ocení dostatečné množství látkových ubrousků – zaručeně se budou hodit!  

Stůl prostřený čistým bílým porcelánem, karafou vody, ozdobený bylinkami.Jako dekorace dobře poslouží bylinky a křišťálově čistá karafa s vodou nebo vínem.

Oslava narozenin

Při přípravě stolu na formálnější oslavu se obecně doporučuje používat kombinaci dvou barev či dvou odstínů stejné barvy. Pokud se držíte tohoto pravidla, můžete klidně vyzkoušet i neotřelou kombinaci puntíkovaného a proužkovaného vzoru. Útulnější atmosféru pomohou vytvořit pastelové tóny. Stále trendy je vintage styl; drobné retro dekorace k sobě připoutají pozornost a vykouzlí hravou či příjemně nostalgickou atmosféru. 

Pokud budete zdobit stůl květinami, platí, že nejhezčí či největší dekorace by měla být u místa, kde sedí oslavenec. Při plánování se nenechte unést; výzdoba by rozhodně neměla překážet při stolování. Pověřila vás přípravou akce kamarádka, které chcete dát najevo, že máte vše bravurně pod kontrolou? Zkuste na dárky pro oslavence vyhradit samostatný stolek. Geniální hostitel má totiž detaily v malíčku!

Nedělní brunch

Pozvali jste přátele na víkendové dopoledne strávené nad pozdní snídani? Brunch je příležitost, jak relaxovat v neformálním prostředí a vychutnat si dobroty, které se spolu třeba běžně na jednom stole neocitnou. Základním pravidlem úpravy stolu je obvykle jednoduchost a světlé barevné schéma. 

Hosté by měli mít možnost obsloužit se sami; od výběru příborů z nádob na stole až po servírování jídla z misek. Perfektní je například velká frittata rozkrájená v misce na díly; navíc skvěle chutná teplá i studená. Protože jde o brunch, klidně k ní na stůl přidejte koláčky s marmeládou nebo ovocné košíčky - každý si vybere podle vlastní chuti a všichni se budou dobře bavit. Ke správnému brunchi patří dávka elegantní anarchie. 

Při plánování stojí za to připravit speciální stůl, který bude sloužit jako bar s mističkami čerstvého ovoce, karafami různobarevných ovocných šťáv, sektem a dostatkem ledu. Nezapomeňte si s přáteli namíchat tradiční koktejly Mimosa (šampaňské s vychlazeným pomerančovým džusem). 

Ať už jde o jakoukoliv příležitost, vždy platí, že není vůbec nutné, abychom utratili spoustu peněz za dekorace, které po konci oslavy skončí ve sklepě jako drahé lapače prachu. Stačí trocha představivosti a můžeme vykouzlit půvabnou tabuli s ozdobami, které se dají s úpravami stále znovu používat.

A tip na závěr? Sváteční příležitosti jsou tu proto, abychom si užili společnost naší rodiny a přátel, povídali si, smáli se a prostě byli spolu. Nenechejte se tedy přípravou oslav vystresovat, ale pořádně se při ní bavte. A kdyby vám nezbýval čas na komplikované zdobení pokrmů, držte se základní rady Magdaleny Dobromily: Dej to na misku, hezky to oblož, zeleným to posyp a nes to na stůl!