Než začnete s plánováním, zjistěte, zda pozvaní hosté netrpí alergiemi nebo například strašlivým odporem ke koriandru. Pokud se nepřátelíte jen se zarputilými masorády, mělo by mít menu i dostatek vegetariánských alternativ.

Vsaďte na sezónu!

Obecně platí, že základem menu by měly být sezónní potraviny: jsou levnější, dostupnější, a ještě ke všemu lépe chutnají. Jak říká slavný šéfkuchař Gordon Ramsey: "Nemá smysl uprostřed zimy plánovat, že si upeču ovocný koláč! Vyberte si několik prvotřídních čerstvých ingrediencí a vycházejte z nich."

Pokud máte přístup k velkému množství báječné sezónní zeleniny, můžete z ní udělat dokonce oficiální hlavní téma večírku. Srpnová úroda rajčat se tak může proměnit nejen ve studenou polévku gazpacho a rajskou omáčku, ale například i v koktejly Bloody Mary.

Bloody Mary podávaná ve skle

Recept na Bloody Mary najdete v naší sbírce receptů. 

Je však potřeba dát prostor i ostatním potravinovým skupinám; dalším pravidlem dokonalého menu je totiž pestrost. Kromě složení by se měla prostřídat horká i chladná jídla. Vyvážené by měly být i textury a chutě; pokud chystáte například ostré indické kari, měla by je doplnit chladivé, jemné jídlo, jako třeba jogurtová a zeleninová raita.

Pokud bude akce trvat delší dobu, hodí se doplnit menu maličkostmi na uždibování. I tady platí, že pět mističek s oříšky, sušeným ovocem a popcornem je lepší, než pět různých druhů brambůrků. Nejen, že dodržujeme pravidlo chuťové pestrosti, nabídka je zároveň barevnější a na stole lépe vypadá.

Při přípravě pití nezapomeňte ani na dostatek nealkoholických nápojů a led. I kdyby na párty neměly být žádné děti, je potřeba počítat s řidiči a s přáteli, kteří nemají na víno chuť. Nemusíme nutně naplnit ledničku limonádami a džusy; vynikající varianta je velký džbán s vodou, do kterého přidáme plátky citrónu či limetky a čerstvé nebo mražené ovoce, jako maliny a borůvky.

Limonáda s ginem a kousky zeleniny podávaná ve skle na dřevěném podnose

Pro neřidiče můžete přichystat osvěžující limonádu s ginem. Nicméně zodpovědní řidiči a abstinenti nemusí závidět, připravte pro ně výbornou okurkovou limonádu.

Kdo je chytrý, myslí dopředu

Buďte praktičtí. Menu by se mělo přizpůsobit i tomu, kde bude akce probíhat. Pokud zvete kamarády na odpolední párty na zahradu, budou se hodit jídla, která se dají jíst ve stoje a ideálně bez příborů. Na svíčkovou je v takovém případě lepší zapomenout, i když jste v ní naprostý přeborník.

Při plánování jídel si vzpomeňte vlastní zkušenosti s večírky. Co se vám líbilo na návštěvě u kamarádky? Chytře rozestavila na nízké stolky zeleninové tyčinky a misky s ovocem, aby děti měly co mlsat a nedožadovaly se neustále sladkostí? Bingo! Nabídla hostům zvlášť nasekané bylinky v mističkách, aby si ochutili jídlo podle vlastního mlsného jazýčku? Originální! Dobré nápady neváhejte “uloupit”, a co bylo nedokonalé, vylepšete.

Jakmile máte pohromadě menu, je na řadě blesková inventura spižírny a sepsání nákupního seznamu. Připravte si velkorysý časový plán; řadu věcí je možné připravit den předem. V den D svou předvídavost rozhodně oceníte! Bez stresu jde prostě všechno lépe. Navíc pak budete mít čas na přípravu zábavných detailů a ozdůbek.

Spolehněte se na osvědčené favority

Originalita a tvůrčí přístup jsou vždycky vítány; při přípravě menu pro hosty je však rozumnější udělat sami sobě službu a vyhnout se nevyzkoušeným receptům, abychom nedopadli jako sedláci u Chlumce. Experimentování s úplnými novinkami je v tomto případě lepší omezit na minimum. Kreativitě můžeme dát prostor třeba při přípravě nového salátu či výzdobě stolu.

Slavnostně prostřený stůl doplněný pečivem a dekorací z bylinek

Hledáte inspiraci? Nechte se inspirovat v našem článku 15 tipů jak ozdobit stůl

Za pár minut můžete vykouzlit půvabné dekorace, které okouzlí vaše hosty a přitom vám neudělají díru do kapsy. Občas jen stačí špetka představivosti a odvahy zkusit něco netradičního…

Již zmíněný Gordon Ramsey je velkým příznivcem jednoduchých receptů, které využívají jen několik  ingrediencí. Chuť jídla prý lépe vynikne a “čím méně komplikované je menu, tím méně se toho může  pokazit”. Při vaření pro více lidí navíc doporučuje plánovat jídla, která ve finální fázi přípravy vyžadují minimum pozornosti.

S přáteli jde všechno líp

Pokud je akce neformální, zavolejte na pomoc kamarády! Správná party totiž začíná už při přípravě. Vaření může být fantastická zábava, a v té správné společnosti to platí dvojnásob. Místo pečení samostatných dezertů zkuste třeba společné fondue – přátelé si mohou sami vybírat kousky ovoce, napichovat je na špejle či speciální vidličky a namáčet je do horké čokolády. 

Rádi si užíváte běžné události všedního dne a chcete potěšit lidi ve svém okolí? Inspiraci hledejte v článku jak připravit slavnostní stůl.

A hotovo! Na závěr si můžete trochu pohrát: Napište menu ozdobným fontem, vytiskněte v malém formátu, srolujte a ovažte mašličkou – stačí třeba obyčejný kuchyňský provázek. Pak je položte ke každému prostírání vedle příboru. Hosté budou mrkat!