Předkrmy – antipasto

Nedílnou součástí italského menu jsou předkrmy. Ty mají za úkol navnadit chuťové buňky, ale zdaleka nemají nasytit. Téměř jistě se vám při konzumaci italského menu stane to, že vám předkrm zachutná natolik, že byste si ho dali nejraději ještě minimálně jednou či dvakrát. Pokud se tak stane, předkrm splnil své poslání.

Jako předkrm se v italské kuchyni často podává nějaké pečivo – například focaccia, což je tradiční italské pečivo podobné těstu na pizzu, ke kterému můžete podávat šunku prosciutto, nebo třeba salát caprese, což je kombinace rajčat, mozzarelly a bazalky, vše je dochuceno hrubou solí, špetkou pepře a zakápnuto olivovým olejem.

Dalším velmi často podávaným předkrmem je bruschetta, což je v podstatě opečená bageta, která je v tomto případě potřená česnekem a podávaná se směsí z rajčat, kaparů a bazalky, se špetkou soli, pepře a kapkou olivového oleje.

Výtečným a zároveň luxusnějším předkrmem je carpaccio, tedy velmi tenké plátky masa (hovězího, telecího, zvěřinového, lososového nebo tuňákového), které jsou podávány společně s kapkou citronu, olivovým olejem a s parmezánem. Sladkou variantou může být například mangové carpaccio.

První chod - primo

Po předkrmu uděláme před hlavním chodem ještě jednu malou zastávku, a tou je první chod. Za první chod ve většině případů považujeme polévky. Někdy se jako první chod mohou podávat i těstoviny či risotto.

Polévka minestroneDoporučujeme vyzkoušet například vydatnou zeleninovou polévku minestrone, kterou lze připravit na vícero způsobů, jako v tomto případě jarní minestrone bez rajčat.

Netradiční a zároveň velmi zajímavou variantou prvního chodu by pro vás mohla představovat studená melounová polévka s mozzarelou a šunkou. Sladká chuť melounu se dokonale propojí se zbylými surovinami a vytvoří tak elegantní a svěží celek.

Druhý chod – secondo

Po prvním chodu přichází to, na co se spousta nedočkavých gurmánů třese již od podávání předkrmu, a sice druhý chod. Ve většině případů se jedná o masové jídlo, ale není to vůbec  pravidlem.

Určitě doporučujeme vyzkoušet italské lasagne s mletým masem a bešamelem, tedy podle tradičního způsobu přípravy. A proč nezkusit také jiné italské těstoviny, například fusilli s tuňákem a kapary?

V menu jednoho z vašich italských dní by nemělo chybět italské krémové risotto, které je možné připravit na nesčetné množství způsobů, například s krevetami, s žampiony, slaninou a špenátem nebo s hráškem a klobásou chorizo.

Náš výběr druhých chodů uzavírá polentový nákyp s houbami. Na první pohled byste v tomto případě mohli pochybovat o italské kuchyni, ale polenta pochází původně z Itálie, kde se kdysi připravovala jako venkovské jídlo.

Dezert – dolci

Jako třešnička na dortu je po každém hlavním jídle podáván dezert. Italové jsou známí výrobou lahodné zmrzliny. V rukávu ale skrývají i jiná esa.

Affogato s domácími sušenkamiJako zmrzlinový dezert si můžete připravit affogato s domácími sušenkami v dospělé verzi s kávovým likérem, pro děti samozřejmě bez likéru. 

Více ovocnou variantou zmrzlinového dezertu by mohla být citronovo-zázvorová limonáda s horkým citronovým sirupem.

Pro ty, kteří se obejdou bez zmrzliny, jsme připravili recept na italské jahodové tiramisu. Tiramisu vzniklo v Toskánsku, odtud se rozšířilo do Florencie a následně pak do celého světa. Kromě tiramisu určitě vyzkoušejte kokosovou panna cottu, želatinový dezert, který se podává s ovocem.

Nezapomeňte jednotlivé chody doplnit aperitivem, jakým je například cinzano. Během hlavních chodů podávejte vhodně vybrané víno dle charakteru pokrmu a vše zakončete digestivem, například pálenkou grappa, která se vyrábí ze zbytků po lisování vína. Digestiv celé menu završuje a s ním zakončíme naši výpravu pod pokličku italské kuchyně. Gondola pluje dál a my s ní.