Na jaké sýry se můžete těšit?

Především se bude jednat o několik druhů velmi oblíbeného holandského sýru gouda, který bude k dispozici jak z kravského, tak z kozího mléka. Z kravského mléka se v nabídce objeví 3 úrovně vyzrálosti: mladá, uleželá, stará, plus jedna ochucená varianta - gouda s kmínem. Navíc se pak mladá i stará varianta goudy z kravského mléka objeví i pod naší privátní značkou BASIC. Z kozího mléka bude v sortimentu varianta mladá.

Gouda

Gouda je tradiční holandský sýr, který získal svou oblibu po celém světě. Své jméno získala podle města Gouda. Tradiční gouda se vyznačuje lahodně jemnou chutí. Obsah tuku v sušině činí 48% a produkuje se ve všech stupních zralosti. Tento oblíbený sýr naleznete například v receptu na špaldovou pizzu.

Kozí gouda

Kozí gouda je kromě lahodné chuti opravdu zdravým sýrem, jelikož je vyráběn ze 100% kozího mléka, které je velmi snadno stravitelné. Vyznačuje se bílou barvou a překvapivě jemnou chutí.

Dýňové risotoKrémové italské dýňové rizoto lahodně doplní jemný kozí sýr. Sýr se na povrchu jemně rozteče a jeho chuť protkne celé rizoto.

Mladý, uleželý, starý – Jaký je v tom rozdíl?

Samozřejmě se jedná o dobu zrání daného sýru, z níž pak vychází jeho název. Celkem existuje sedm stupňů uleželosti sýrů. My vám však představíme ty základní, jelikož ty zbylé představují jejich mezistupně.

První stupeň zralosti sýra se nazývá mladý, ten zraje přibližně 4 týdny. Často mladé goudy mívají světlý obal, a čím starší jsou, tím tmavší obal na sobě mají. Po mezistupních následuje uleželý sýr, který vyžaduje 8 až 12 týdnů zrání. A téměř nakonec zbývá starý sýr, jehož doba zrání se pohybuje mezi 10 až 12 měsíci. Po něm následuje už jen přestárlý sýr, který zraje déle než 12 měsíců a který mívá zpravidla černý obal.

Odlišná doba zrání má i svůj důvod. Mladší sýry mají žlutou barvu, a jak postupně stárnou, barva tmavne a sýr se začíná drolit. Nejdůležitější je však rozdíl v chuti. Mladší sýry mají více smetanovou chuť, která se stářím mění v chuť s nádechem vlašských ořechů.

Zdraví, sílu najdeš v sýru

Sýry a všeobecně mléčné výrobky obsahují velké množství vápníku, který se velmi dobře vstřebává do těla (přibližně až třikrát lépe než ze zeleniny nebo luštěnin). Dalším důvodem, proč kupujeme sýry, je vysoký obsah bílkovin. Dále pak v sýrech naleznete řadu dalších minerálních látek a vitamínů (zejména vitamín D).

S tučnějšími sýry (více jak 30% tuku v sušině) by se to však nemělo přehánět, mělo by se konzumovat přiměřené množství. Co znamená označení 30%, 40% nebo 48% na obale? Jedná se o obsah tuku v sušině, nikoliv o celkový obsah tuku v sýru.

Každý sýr obsahuje odlišné procento sušiny – tvrdé sýry více, měkké méně. Například obsah sušiny v sýru Gouda činí cca 55%, který zároveň obsahuje 48% tuku v sušině. Celkové množství tuku v tomto sýru lze vypočítat takto: 48% tuku v sušině krát 55% sušiny v sýru lomeno 100, tedy 48x55/100=26,4% tuku v celém sýru.

Sýry a „vaření“

Nejjednodušší je nakrájet sýr na kousíčky a vychutnávat si jej společně se sklenkou dobrého vína, jak to dělají gurmáni. Někomu k oblíbenému sýru stačí pouze chléb s máslem. S těmito lahůdkami však dokážete v kuchyni mnohem více. A proč to nezkusit?

Sýry, a především kozí sýry, se výtečně hodí do salátů s čerstvou zeleninou, ale skvěle doplní i různé teplé pokrmy. Důkazem je recept na francouzský koláč neboli quiche s rajčaty a kozím sýrem. Sice se nejedná o holandskou specialitu, nicméně svědčí to o rozšířenosti holandských sýrů po celém světě. Dalším pokrmem, tentokrát z koutů Apeninského poloostrova, je dýňové rizoto s kozím sýrem. A abychom nenechali goudu stranou, můžete si na ní pochutnat v receptu na jednoduchou svačinku pečená vajíčka na špenátu a šunce.

 

QuicheTradiční francouzský koláč neboli quiche lze připravit v mnoha variantách. Vyzkoušeli jste již tu s rajčaty a kozím sýrem?

holandské sýry balení 4Nově nabízený strouhaný sýr ocení především ti, kteří chtějí ušetřit trochu času a práce se strouháním. Recepty na opékanou bramborovou kaši se sýrem či zapečené těstoviny se špenátem a sýrem zase hned o něco snazší.

Jak poznáte nové sýry v našich prodejnách? Podívejte se na kompletní přehled holandských sýrů.