Perfektní pro zdraví i štíhlou linii

Proč je cuketa tak zdravá? Patří do stejné rodiny jako zeleninoví šlechtici okurka a dýně a jejich sladký příbuzný meloun. Zhruba 90% plodu tvoří voda; zbytek je plný vlákniny, která podporuje zdravé zažívání, vitaminů, antioxidantů a stopových prvků; prim hrají provitamin A, vitaminy skupiny B a vitamin E. Cukety podporují zdraví očí a srdce (obsahují draslík, který kontroluje krevní tlak), detoxikaci a odolnost trávicího traktu proti škodlivým mikroorganismům. Jsou ideální při hubnutí - mají velmi málo kalorií a tuků (100 gramů cukety má jen 15 kcal!), rozpustná vláknina zpomaluje trávení a stabilizuje hladinu cukru a inzulinu v krvi. Zkrátka a dobře, na nic nečekejte a pusťte se do ní!

Jak nakupovat, skladovat a připravovat cukety

Cuketové princezny jsou nejlepší od července do října. Vybírejte malé, pevné plody s lesklou, neporušenou slupkou. Čím mladší a menší jsou plody, tím intenzivnější a svěžejší mají chuť. Mladé cukety se nemusí loupat; ve slupce se ostatně schovává spoustu vitaminů a prospěšných látek. Stačí okrojit špičky a připravit podle receptu.  

Při skladování potřebuje cuketa dýchat. V chladném sklepě nebo v lednici v přihrádce na zeleninu vydrží pár týdnů; opláchněte ji až těsně před použitím, aby nezplesnivěla. Při mražení počítejte s tím, že kvůli vysokému obsahu vody zabere hodně místa a po rozmražení kapku rozbředne, stejně jako rajčata.

Cuketa na všechny způsoby

Při vaření ve vodě ztratí cuketa pevný tvar, což není žádný problém, pokud vaříte cuketovou polévku a chcete výsledek rozmixovat.

Cuketová polévkaZkuste třeba recept na Cuketovou polévku s roquefortem, která je v termosce perfektní i na letní piknik.  

Tento problém můžete obejít i pokud cuketu přihodíte do polévky po orestování na pánvi.   

V ostatních typech přípravy cuketa září! Skvěle chutná lehce orestovaná na másle nebo na oleji s troškou vody, grilovaná v troubě, na pizze nebo v omeletách. Můžete ji i hodit na grilovací pánev, nakrájet do číny nebo obalit v těstíčku a usmažit v oleji jako zeleninové chipsy.  

Zdravé a svěží cuketové saláty

Syrová je výborná nakrájená na tenoučké plátky nebo nastrouhaná na hrubé straně struhadla. Pak přidejte olivový olej, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Pro dochucení přihoďte třeba prolisovaný stroužek česneku, jemně nakrájené chilli papričky nebo kopr a základní salát je hotov. Podávejte jej pokud možno ihned, protože cuketa dlouhým stáním pouští šťávu. Pokud to máte rádi ostřejší, zkuste náš recept na Salát z marinovaných cuket.

TIP: Hubnete do plavek? S hrstí pražených slunečnicových semínek a bílým jogurtem si můžete dát základní cuketový salát jako fantasticky zdravou – a levnou - letní snídani. Aby vám voněl dech, přihoďte hrst nasekaných mátových lístků.

Rychlé recepty s cuketou  

Komu by se v létě chtělo vystávat nad horkou plotnou? Vyzkoušejte naše rychlé cuketové recepty.

Cuketová omeleta podávaná s petrželkou nebo bazalkou a sýrem feta je ideální jako letní oběd. Studenou si ji můžete i zabalit s sebou do práce.

Cuketové lasagneTo platí i pro vydatné Cuketové lasagne s hovězím masem, zapékané v troubě.

K svačině dětem připravte místo toustů s Nutellou lahodné Chleby s česnekovou lučinou a grilovanými cuketami – jsou nesrovnatelně zdravější a všechny základní ingredience stačí hodit do košíku ve vašem místním Albertu.

Pozvali jste na návštěvu přátele a chcete vyzkoušet jednoduchý, zároveň však neobvyklý recept? Vsaďte třeba na efektní slaný Cuketový koláč s tymiánem. Zaručeně  uděláte dojem!