Chřest si stále častěji nachází místo v nejrůznějších receptech, ať už jako předkrm, polévka nebo hlavní jídlo. Paleta úpravy chřestu je taktéž rozmanitá. Chřest lze upravit vařením, zapékáním, smažením i grilováním. Mimo to patří chřest do zdravé stravy díky své bohaté porci vlákniny a vitamínů, které jsou důležité pro náš organismus. Toto jsou nejspíše hlavní důvody, proč je téměř na denním pořádku, že se chřest objevuje v našich jídelníčcích.

My o chřestu, chřest na talíři

Rozeznáváme tři základní druhy chřestu. Všechny se liší pouze způsobem pěstování. Bílý chřest, pěstovaný tak, že je zakrytý fólií, a má nejjemnější chuť. Dalším druhem je zelený chřest, který se pěstuje na světle a charakteristickou zelenou barvu má právě díky slunečnímu záření, které je příčinou vzniku chlorofylu. Třetím je fialový chřest, což je obdoba zeleného s nafialovělými listy. Jedná se o trvalou rostlinu, která může dosahovat výšky 1,5 až 2 metry.  Na jednom místě ji lze pěstovat až 15 let. Sklizeň výhonků začíná zhruba v polovině dubna a trvá přibližně 50 dní. Poté je nutné, aby rostlina nabrala do zimy co nejvíce živin. Podle toho, jaké množství živin dokáže do zimy získat, se odvíjí hojnost sklizně v následujícím roce. Zajímavostí je, že během několika let vytvoří rostlina dužnaté kořeny sahající do hloubky až dvou metrů.

Chřest grilovaný se sezamem

Chřest skvěle doplňuje jídelníček nejen při letních večerech strávených u grilu. Zkuste náš recept Chřest grilovaný se sezamem

Chřest nebo špargl?

Špargl je výraz pro chřest, který se dnes už téměř nepoužívá, avšak je ho možné spatřit v kuchařských receptech našich babiček a prababiček. Výraz špargl se používal již dříve a vznikl jako germanismus. Slovo chřest se nejvíce ujalo za dob národního obrození díky Josefu Jungmanovi, který toto slovo převzal od Josefa Svatopluka Presla. Původně pojmenování chřest vzniklo již za Karla IV. U nás se dříve také chřestu říkalo hromové koření, a to nejspíše podle červených bobulek. Název pro chřest v ostatních jazycích vychází z řeckého slova asparagos, které bylo nejspíše odvozeno ze staroíránského slova „sparega“, což znamená prut nebo výhonek. Latinský název chřestu zní „Asparagus officinalis“ – Chřest lékařský. Historie chřestu ale sahá mnohem dál.

Nejstarší nalezené záznamy o pěstování chřestu byly nalezeny v pyramidě v Egyptě v podobě nástěnných maleb přibližně 2500 let před naším letopočtem. Vedle maleb svazků chřestu byly na zdech vyobrazeny melouny, dýně nebo fíky. Avšak bádání po původu chřestu potvrzují, že chřest pochází ze stepních oblastí střední Asie a jižního Ruska. Důvodu pro to je hned několik: Odolnost vůči vnitrozemskému počasí, výskyt škůdců, kteří požírají právě chřest – drvopleň chřestový, suchozemský typ rostliny, kterou právě chřest je. Později byl chřest velice rozšířený také ve středozemí nebo ve výše zmíněném Egyptě. Do zbylé Evropy se chřest rozšířil až v 15. století.

Chřest nad zlato

Konzumace chřestu má velmi pozitivní vliv na náš organismus.  Jak již bylo uvedeno výše, chřest obsahuje poměrně velké množství vlákniny a vitamínů: beta-karoten, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, kyselinu asparagovou, esenciální oleje nebo riboflavin. Ze stopových prvků obsahuje vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo a jód. Má nízký obsah cukrů a nízkou energetickou hodnotu (pouhých 25 kcal/85 Kj na 100g), je tedy také vhodný jako dietní strava. Mezi některé z jeho léčivých účinků patří například snížení hladiny cholesterolu, dále zlepšuje metabolismus, upravuje hladinu cukru v krvi, má pozitivní vliv na funkci ledvin, močový měchýř i močové cesty, brání zadržování vody v těle, omezuje tvorbu křečových žil, zmírňuje menstruační bolesti, podporuje plodnost a v neposlední řadě působí jako afrodisiakum.

Kam pro chřest?

Dříve byl chřest dostupný pouze pro bohaté, jelikož byl velice drahý. To se stalo minulostí a nyní si může chřest dopřát téměř každý. Naším tipem pro nákup chřestu jsou supermarkety a hypermarkety Albert. Chřest odebíráme u zdroje, tedy přímo u pěstitelů, je tak vždy čerstvý a pokud náhodou narazíte na špatné kusy, neváhejte nás upozornit. A jak poznat ten kvalitní? Abyste poznali dobrý a čerstvý chřest, stačí si pořádně prohlédnout svazek chřestu. Čerstvý je křehký a po naříznutí z něho vytéká míza. Pokud ho lze ohnout, již čerstvý není. S čerstvostí časem ztrácí i výtečnou chuť. Chřest vydrží při dobrém skladování přibližně týden. Problém s nahořklou chutí vyřeší důkladné oloupání, což se týká pouze zeleného či fialového chřestu.

Zpracování chřestu ve společnosti Asparagus

Dodavatelem chřestu pro Albert je slovenská společnost Asparagus. Byli jsme se u nich podívat, přečtěte si reportáž Křehký chřest.

Recepty na chřest se stále častěji objevují v nových kuchařkách. Lze říci, že z konzumace chřestu se stává trendem dnešní doby, obzvláště například v Německu. Němci jsou největšími konzumenty chřestu v Evropě. Pro představu byla zhruba před 10 lety roční spotřeba chřestu v Německu více než 1400 gramů na osobu, v ČR byla v téže době více jak 10 krát nižší. Němci jsou také společně s Holanďany a Dány největšími znalci chřestu. Dokážou vést znalecké debaty jako například vinaři nebo degustátoři.