Čím je francouzská kuchyně zvláštní?

Francouzská kuchyně je považována za tzv. vysokou kuchyni neboli kuchyni vysoké úrovně, kde je kladen důraz na precizní úpravu a dokonalou prezentaci pokrmu. Jedná se o velmi rozmanitou gastronomii, jelikož je rozdělena na regionální kuchyně, které se mezi sebou liší používanými ingrediencemi i místními specialitami, které jsou pro každý region charakteristické.

Francouzská kavárna

Používané ingredience se od zbytku Evropy neliší nějakým zásadním způsobem, rozdíl spíše spočívá v jejich kombinaci a způsobu úpravy. Používá se zde méně koření a více bylinek, jako jsou například provensálské bylinky (rozmarýn, bazalka, tymián, někdy také majoránka, estragon a saturejka) pojmenované po oblasti Provence. Kromě vína a sýrů jsou ve Francii velmi oblíbené ryby a mořské plody (ústřice, humři, slávky,…) i ostatní druhy masa, mezi nimiž nechybí ani jehněčí, skopové, králičí či zvěřina.

Hojně se zde také upravují vnitřnosti, ze kterých se vaří paštiky, které se nejčastěji mažou na nejtypičtější pečivo, čímž je tradiční bageta. V podobném poměru jako maso je v oblibě upravována zelenina včetně známého francouzského chřestu či baby karotky. Své místo v kuchyni si najdou i houby od žampionů až po lanýže. Francouzi jsou odjakživa velcí gurmáni, připravují totiž pochoutky jako žabí stehýnka nebo šneky.

Snídaně – základ dne

K francouzské snídani nepochybně patří croissant, který je již známý po celém světě. Jedná se o pečivo ve tvaru půlměsíce (od něho je název odvozen) z máslového kynutého těsta. Původně však pochází z Vídně, ve Francii ho rozšířil vídeňský důstojník August Zang. Croissanty se podávají většinou při nedělních a svátečních snídaních, přičemž se buď konzumují samotné, mažou medem, nebo se namáčejí do kávy. Obvyklejší snídaní je plátek chleba s máslem. Jako nápoj se podává káva i čaj. Děti často pijí horkou čokoládu.

Francouzský toastDalší skvělou alternativou k vydatné snídani ve francouzském stylu může být toust s jablky.

Hlavní jídlo – rituál dne

Hlavní jídlo je opravdovým rituálem dne. Za hlavní jídlo považujeme oběd i večeři. Obědem stráví Francouzi i dvě hodiny denně, nicméně časový tlak moderní doby zkrátil čas oběda na hodinu. Oba rituály se neobejdou bez rodiny a přátel. Francouzi totiž neradi jedí sami, mohou si při jídle o jídle vyprávět hodiny. Hlavní jídlo se skládá ze tří chodů – předkrm, hlavní chod a sýrový chod, nebo dezert.

Jaké pokrmy se servírují během francouzských hostin, najdete v článku Pod pokličkou francouzské kuchyně.