Netřeba moc představovat

Českou kuchyni není nutné dopodrobna popisovat, jelikož je každý z nás tak trochu její součástí. Její dnešní podoba se vyvinula jednak díky vlivům sousedních zemí i v rámci jednoho seskupení (Rakousko-Uhersko, Československo atd.), tak i moderními trendy. Obecně je v české kuchyni zastoupeno hodně masa, její stravitelnost je tím pádem horší. Mezi nejčastější přílohy patří knedlíky, kterých existuje několik druhů (houskový, bramborový, karlovarský, chlupatý, plněný atd.), dále brambory na různé způsoby (šťouchané, kaše, vařené, pečené atd.) a například rýže. Tradičně se vždy používala sezónní zelenina, avšak současná dostupnost veškeré zeleniny po celý rok toto specifikum odsunuje. Asi největší chloubou české gastronomie jsou omáčky.

BramborákyKdo by je neznal? Bramboráky jsou oblíbené tradiční české jídlo navíc s jednoduchou přípravou.

Tradiční předkrmy, tedy polévky

Jsme národem, který si jako první chod téměř vždy dopřává polévku. Základem polévek je poctivý vývar. Jak připravit poctivý vývar krok po kroku, se dozvíte ve stejnojmenném článku.  

Vývar je vděčná věc. Stačí do něj přidat „jen“ mrkev, petrželku a domácí játrové knedlíčky a výtečná polévka je na světě. Pokud si s tím trochu víc vyhrajete a vsadíte na přidání jiných přísad, vykouzlíte dršťkovou polévku. Češi mají rádi luštěniny, proto v našem jídelníčku nechybí čočková nebo hrachová polévka. Jako posledního polévkového reprezentanta jsme pro vás vybrali krémovou kulajdu s vejcem.

Hlavní jídla – bez masa ani ránu

Zlatým hřebem všech omáček je bezpochyby svíčková omáčka z hovězího masa. Každá rodina může však mít svůj vlastní recept, který si předává z generace na generaci, což činí tento pokrm opravdovou tradicí. Mezi náročnější pokrmy na přípravu patří i španělský ptáček či jelení guláš na víně. Můžete namítat, že guláš není typické české jídlo. Máte pravdu, ale v Maďarsku ho určitě nepřipraví z jelena – to je na tom to „české“. Ti, co vyhledávají snadnější přípravu, sáhnou například po koprovce nebo po kuřeti na paprice.

Kdo si chce někdy „odpočinout“ od omáček, vysvobodit ho mohou opět luštěniny. Čočka na kyselo s vejcem anebo hrachová kaše s uzeným masem hrdě vstoupí na vaše talíře. Pečené kuře vám jistě rovněž nebude cizí. A když ho upečete na zelí, získáte neodolatelný oběd.

Milujeme grilování

Grilování patří mezi nejčastější úpravu jídel v letních měsících, nebo pokud je alespoň trochu teplo. Naučili jsme se grilovat vše, co nám přijde pod ruku. Vepřová krkovička v pivní marinádě na grilu potěší nejen mužské žaludky. Stejně tak grilovaný pstruh se zeleninou je ideálním obědem i večeří. Pokud jednou chcete vynechat maso, ogrilujte hermelín obalený slaninou a protkaný rozmarýnem. Nebudete litovat.

Sladká tečka i jako hlavní chod

Sladká jídla u nás rozdělujeme na hlavní chody, což v ostatních zemích moc časté nebývá, a na dezerty.

Obvyklým sladkým hlavním chodem jsou knedlíky plněné ovocem (švestkami, meruňkami, borůvkami apod.), dále například šišky s mákem nebo krupicová kaše. Někteří z našich rodičů a prarodičů mají ve zvyku přípravu zemlbáby. Tato sladká jídla jsou však více oblíbená u dětí než u dospělých.

Další sladké pokrmy máme většinou spojené s nějakou událostí. Na Vánoce pečeme vánočky, na Velikonoce zase beránka. Pokud něco slavíte, či jen navštívíte své známé a příbuzné, určitě se na stole objeví koláč (borůvkový, rebarborový atd.), domácí kremrole nebo mazanec.

Nadívaná králičí stehnaZase jenom králíka! Nečetli jste speciál? Vyzkoušejte králíka na česneku se špenátem a bramborovým knedlíkem a neodoláte.

Po dobrém jídle dobré pití

Chtě nechtě jsme prostě pivní zemí. Pivo zde má dlouhověkou tradici, není tedy divu, že v každém větším městě naleznete pivovar. Ono lze i s trochou šikovnosti a se správným vybavením uvařit svoje vlastní pivo doma, avšak vychutnat si skvělé pivo bez nějaké námahy zní jako příjemnější nápad. Ty z vás, kterým pivo dvakrát nevoní, třeba neodradí některá kvalitní vína z Moravy.

Nealkoholické nápoje mají v Česku rovněž své zastoupení. Díky častému výskytu léčivých pramenů se můžeme pyšnit různými minerálními vodami a léčivými nápoji. Pokud některý z těchto nápojů přidáte do následujícího receptu, vznikne vám osvěžující citronáda.