Kořenová zelenina a její kořeny

Řepa patří vedle mrkve, petržele, celeru a spousty jiných druhů mezi kořenovou zeleninu, přičemž konzumujeme právě její kořenovou část. Obdobně, jako u dalších druhů, lze v kuchyni zpracovávat taktéž její listy, které se nejčastěji dusí.  Pod slupkou, jak už její název napovídá, se skrývá červená dužina plná zdravých látek a skvělé chuti.

Kořeny řepy sahají až do doby před 3 000 lety na území Babylonie, odkud pocházejí její první záznamy. Je však známo, že byla hojně využívána v antickém Římě, kde již věděli o jejích zdravých účincích. Každý z vás si také jistě pamatuje na pohádku o veliké řepě, kterou nemohl nikdo vytáhnout. Dnes je řepa dominantou evropské i asijské kuchyně a své využití našla rovněž v Severní Americe.

Dip z červené řepyČervená řepa potěší i při grilování například v podobě dipu, který doporučujeme společně s grilovanou rybou.

Řepa – zdravý přítel člověka

To, co její konzumenty nejvíce zajímá, bývají především její zdravé účinky, které nelze nechat bez povšimnutí. Červená řepa je přirozeným zdrojem minerálů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, zejména draslíku, železa, kyseliny listové, vlákniny, vitamínů C a E a dalších.

Červená řepa snižuje krevní tlak, podporuje nervovou činnost i činnost žaludku a střev, čistí organismus, slouží jako prevence proti rakovině, potlačuje alergie a mnoho dalšího. Je také dokázáno, že způsobuje optimističtější náladu a duševní pohodu.

Pokud ale trpíte například cukrovkou nebo ledvinovými kameny, měli byste si při konzumaci řepy dát pozor, jelikož obsahuje větší množství cukru.

Vzhledem k počtu výhod oproti ojedinělým nevýhodám (diabetici apod.) je řepa velmi zdravým, chutným a zároveň levným produktem, který by neměl chybět v žádném jídelníčku.

Čerstvá či nakládaná, syrová či vařená – všechny mají něco do sebe

Řepu můžete pořídit v čerstvé i sterilované podobě. Můžete si také svou čerstvou řepu zavařit, což je oblíbená činnost nejen jejích pěstitelů. Trvanlivost řepy se tak mnohonásobně zvýší. Důležité je rovněž zahrnout do svého jídelníčku i čerstvou řepu, jelikož po uvaření ztrácí některé ze svých léčebných účinků.

Řepa v kuchyni

Řepu nejčastěji naleznete v salátech, polévkách či jako přílohu k některým hlavním pokrmům. Rovněž se často objevuje jako součást pečené zeleniny. Její využití je příjemně všestranné a pokrmy, které ji obsahují, bývají zároveň jednodušší na přípravu. Z toho stále plynou jen samé výhody.

Jak už bylo výše nakousnuto, předkrmy jsou silnou stránkou řepy. Na první pohled luxusně vypadající, a přesto velmi jednoduché carpaccio z červené řepy, je toho dostatečným důkazem. Pokud jste spíše polévkový typ, jistě ve vašem jídelníčku uvítáte polévku z červené řepy. Víte, co dodá barvu proslulé tradiční východoevropské polévce boršč? Není to nic jiného, než červená řepa.

BořščBoršč je oblíbený nejen ve východní Evropě. Své místo má i v nejedné české domácnosti. Nezapomeňte na ozdobení zakysanou smetanou.

A jdeme na hlavní chody. Díky hovězímu burgeru s karamelizovanou řepou nezůstane ve vaší rodině žádný hladový krk. Pokud si zrovna s masem netykáte, zkuste pečenou řepu. Máme ji pro vás ve dvou variantách. První s lehkým nádechem Balkánského poloostrova se sýrem feta, špenátem a římským kmínem a druhou na italský způsob s mozzarellou a bazalkou. Slíbili jsme vám rovněž i salát z červené řepy. Máte ho mít.

A co by to bylo za menu bez dezertu? Ano, řeč je samozřejmě o sladkém dezertu. Troufli byste si na čokoládový dort s červenou řepou? My vám to můžeme vřele doporučit. Tak do toho!

Po dobrém jídle nezapomeňte na dobré pití. Co tedy říkáte na červenou řepu? Už hledáte nákupní tašku?